st.Saharna

Situat la cca. 110 km nord de Chisinau, pe malul drept al raului Nistru, manastirea "Sfanta Treime" de la Saharna este pe buna dreptate considerata printre cele mai mari centre de pelerinaje religioase din Moldova. Aici se gasesc unicile in republica moaste ale Sf. Cuvios Macarie, iar pe una din stanci – amprenta lasata, potrivit unei legende, de Maica Domnului. detailii regiuni excursii
Pe dialul Grimidon de 100 metri in imediata apropiere de manastire,este un loc protejat-o mica capela,care este o amprenta piciorului Maicii Domnului(care a fost recontruita in anul 1993)
Mănăstirea Saharna, în întregul ei ansamblu, este unul din cele mai vechi aşezăminte monahale din Republica Moldova. Condiţiile climaterice ale defileului în mare măsură se aseamănă cu cele montane, deaceea în aceste locuri şi-au găsit adăpost mănăstiri rupestre ( secolele XIV – XV ) – locuri sfinte pentru creștini. Ansamblul monastic este compus din mănăstirea rupestră Bunavestire şi mănăstirea Sfînta Treime. Istoria mănăstirii rupestre se cunoaşte foarte puţin, neştiindu-se data precisă a întemeierii şi cine sunt ctitorii.
Râul Saharna formează 22 de cascade[necesită citare], din care cele mai mari se află la ultima cotitură a râului spre est. Cea mai mare cascadă, care are denumirea de „Groapa Țiganului” are o înălțime de 4,5 m și o adâncime de 10 m
Una dintre cele mai vechi și mai frumoase manastiri din Moldova. Mănăstirea a fost fondată în 1777 de către un călugăr site-ul Bartolomeu din vechea mănăstire, care a apărut în secolele XVI - XVII. Manastirea se afla într-un defileu foarte îngust și adânc, pe malul unui râu de munte, care se varsă în râul Nistru, și este considerat unul dintre cele mai bune exemple de construcție în teren dificil.
Una dintre cele mai faimoase locuri din mănăstirea Saharna este în apă sfințită. Apa curge din munții în mini-piscină și în orice moment al anului este foarte rece.