Moldova

Republica Moldova este un stat independent situat in Europa de Sud-Est, la nord, est si sud invecinindindu-se cu Ucraina, iar la vest cu Romania. Republica Moldova (in trecut Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca) a facut parte din Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. Este cunoscuta in lume si sub denumirea de Basarabia. detailii regiuni excursii
Chișinău este centrul administrativ, teritorial, economic, științific și cultural al Republicii Moldova. Este așezat la o margine a pantei de sud-est a Podișului Central al Moldovei, în zona de silvostepă. Este străbătut de râul Bâc cu afluenții Durlești și Bulbocica Este unul dintre cele mai mari orașe din Europa Centrală și de Sud. La 1 ianuarie 1984, aici locuiau 604 500 persoane, conform recensământului din 1989 – 661 400, în 1996 – 662 000 persoane, iar în 2004, la ultimul recensământ, 589 445 persoane. În prezent (2013), Chișinăul găzduiește 672 000 de locuitori.
Strășeni este un oraș din partea centrală a Republicii Moldova, reședința raionului cu același nume. În 2008 avea o populație de 18.311 locuitori și suprafață de 60,82 km².Ziua orașului este 27 octombrie. Este situat în valea râului Bâc, lângă celebrele păduri „Codrii”.. Suprafața totală a orașului Strășeni este de 6082 ha, dintre care circa 1586 ha sunt terenuri cu destinație agricolă.
Orhei este un oraș în partea centrală a Republicii Moldova, la 48 km spre nord de Chișinău, pe malul râului Răut. Este centru administrativ al raionului Orhei. Are o populație de 33.600 locuitori[1] fiind al 9-lea oraș ca mărime din țară, și unul din principalele centre economice a Regiunii de dezvoltare.Centru orașul Orhei este amplasat în centrul Republicii Moldova, la o distanță de 45 km spre nord pe traseul Chișinău-Bălți pe malul râului Răut.
Raionul Nisporeni este un raion din Republica Moldova. Reședința sa este Nisporeni. Se află în partea de vest a Republicii Moldova, la 70 km de Chișinău.Prima atestare documentară a târgului Nisporeni poartă data de 4 ianuarie 1618. La acel moment localitatea avea o populație de aproximativ 600 de locuitori, și era condus de boierul Nicolae Fărîmă, al doilea după nume, pe atunci ultim urmaș al renumitei familii boieriești Fărîmă, familie care a avut un rol foarte important pe vremea primei uniri a principatelor române (1600), fiind înrudită cu domnitorul Mihai Viteazul. Denumirea este probabil o deformare a patronimului Nistor.
Rezina (mai demult Rezina-Târg) este un oraș din Republica Moldova, reședința raionului omonim, este situat pe malul drept al Nistrului, la 98 km de municipiul Chișinău și la 3 km. de gara feroviară a or. Râbnița. Orașul este intersectat de traseul Orhei – Râbnița. Cea mai importantă întreprindere din Rezina este Fabrica de ciment.Localitatea are un profil turistic accentuat datorită obiectivelor turistice naturale din preajmă.
Călărași, mai demult Călărași-Târg, este un oraș din raionul omonim din Republica Moldova. Aici se află Călărași-Divin, o întreprindere importantă de coniac.Călărășiul este pentru prima dată atestat documentar la 1432 – 1433 cu denumirea de Tuzara. Localitatea Tuzara este pomenită într-un șir de documente domnești ce aparțin diferitor perioade istorice: de la Alexandru cel Bun care a dat moșia Tuzarei spre stăpînire unui boier credincios domnului(înainte de 1430), pîna la Mihai Șutu care a confirmat existența Tuzarei – tîrg stabilind aici diferite rînduieli (28 septembrie 1794)
Tighina este un oraș cu statut de municipiu din Republica Moldova, regiunea istorică Basarabia. Bender este amplasat la 61 km mai la sud-est de Chișinău. În componența orașului este inclusă comuna Proteagailovca. Începând cu 1992, în urma conflictului din Transnistria, orașul și localitățile înconjurătoare se află sub controlul forțelor separatiste transnistrene.
Satul Slobozia-Duşca este o localitate in Raionul Criuleni situata la latitudinea 47.1644 longitudinea 29.1200 si altitudinea de 29 metri fata de nivelul marii. Aceasta localitate este in administrarea or. Criuleni. Conform recensamintului din anul 2004 populatia este de 2 655 locuitori. Distanța directă pîna în or. Criuleni este de 7 km. Distanța directă pîna în or. Chişinău este de 32 km.
Raionul Ialoveni a fost format pentru prima dată în anul 1977 cu denumirea iniţială de Kutuzov, preschimbată ulterior (1988) în Ialoveni. Între anii 1999 şi 2003 raionul a fost parte componentă a judeţului Chişinău. În baza Legii nr.764-XV din 27.12.2001 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova (care a legiferat reîntoarcerea la raioane), în vara anului 2003 a fost creat raionul Ialoveni cu 25 primării şi 33 localităţi
District Hincesti este situat la latitudinea 46.8287 longitudinea 28.5953 si altitudinea de 122 metri fata de nivelul marii. In componenta Raionului intra 63 localitati. Conform recensamintului din anul 2004 popuplatia este de 119 762 locuitori.Orașul Hîncești este situat la o depărtare de 36 km de Chișinău, spre sud-vest, în lunca râului Cogâlnic. Este intersectat de traseele Chișinău-Hîncești-Leușeni și Chișinău-Leova-Cahul.
Criuleni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Criuleni. Orașul Criuleni ocupă o suprafaţă de 3.117 ha. Amplasat într-o regiune de coline şi şes, pe malul drept al rîului Nistru, oraşul Criuleni este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău. În subordinea administrativă a oraşului Criuleni intră satele Ohrincea şi Zolonceni
Floreşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Florești. Suprafaţa construită a oraşului constituie circa 5.10 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 11.90 km. Amplasat pe malul stîng al rîului Răut, oraşul Floreşti este situat la o distanţă de 131 km de Chișinău.
Soroca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Soroca. Suprafaţa construită a oraşului constituie circa 10.79 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 20.65 km. Amplasat în nord-estul republicii, pe malul drept al Nistrului, oraşul Soroca este situat la 160 km de Chișinău.
Şoldăneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Şoldănesşti. Suprafaţă construită al oraşului constituie circa 3.77 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 11.14 km. Amplasat în partea de nord-est a republicii, oraşul Şoldăneşti este aşezat pe ambele maluri ale rîului Ciorna pe o distanţă de 4.5 km şi este situat la o distanță de 81 km de Chișinău.
Căuşeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Căuşeni. Situat în sud-estul Republicii Moldova la o distanță de 83 km de Chișinău, oraşul este traversat de rîul Botna şi afluentul lui, Lunguţa.
Ştefan Vodă este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ştefan Vodă. Amplasat în partea de sud-est a republicii, oraşul Ştefan Vodă este situat la o distanţă de 105 km de Chișinău si la 32 km de stația de cale ferată Căușeni.
Dubăsari (rusă, Дубоссары) este un oraș în Republica Moldova, situat pe malul stâng al râului Nistru (în Transnistria). Este centrul administrativ al raionului cu același nume. Așezarea geografică a orașului este: 47°16′N 29°10′E. La Dubăsari funcționează cea mai mare centrală hidroelectrică din Republica Moldova
Tiraspol este un municipiu cu 135.700 de locuitori, al treilea ca mărime din Republica Moldova (surclasat de Chișinău și Bălți). Este capitala și centrul administrativ al regiunii separatiste Transnistria. Orașul Tiraspol se află pe malul stâng al Nistrului.
Oraşul Drochia este centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume. Suprafaţă construită al oraşului constituie aproximativ 7.17 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 14.36 km. Oraşul Drochia se află la nordul republicii, la o distanţă de 167 km de Chișinău. Oraşul Drochia este situat între oraşele Bălţi, Soroca, Rîşcani şi Edineţ.
Oraşul Donduşeni reprezintă centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume. Suprafaţă construită al oraşului constituie aproximativ 4.49 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 12.68 km. Oraşul Donduşeni este situat în vecinătatea căii ferate Bălţi-Ocnița, la 197 km nord de municipiul Chișinău.
Glodeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Glodeni. Suprafaţa construită al oraşului constituie circa 4.42 kilometri pătraţi, avînd un perimetru de 12.40 km. În subordinea administrativă a orașului Glodeni se află satul Stîrcea. Amplasat în nord-vestul republicii, în lunca Prutului, oraşul Glodeni este situat la o distanţă de 31 km spre vest de oraşul Bălţi şi la 168 km de Chișinău.
Oraşul Rîşcani reprezintă centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume. Suprafaţa oraşului constituie aproximativ 5.83 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 14.74 km. Oraşul Rîşcani este amplasat în partea de Nord Vest a Republicii Moldova, pe rîuleţul Copăceanca (afluentul rîului Răut), la o distanţă de 166 km de Chișinău.
Anenii Noi este un oraș din Republica Moldova, centrul raionului Anenii Noi. Orașul Anenii Noi e situat la 36 km SE de capitala Republicii Moldova, Chișinău. Orașul e amplasat în valea rîului Bîc, un afluent al Nistrului.
Găgăuzia este o regiune autonomă din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, un popor vorbitor al unei limbi turcice și apropiat cultural de turci, însă de confesiune creștină ortodoxă.
Balti este un oraș cu statut de municipiu, reședința Regiunii de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Orașul se află în mijlocul stepei Bălțului cu un relief de câmpie fragmentată, la 138 km la nord de Chișinău, 65 km de la granița cu România (UE), vama Sculeni, și 120 km de la frontiera cu Ucraina, vama Otaci.
Raionul Cahul este un raion în sud-vestul Republicii Moldova, situat la frontieră cu România (județul Galați) și Ucraina (regiunea Odesa). Centrul administrativ este orașul Cahul. Majoritatea populației (76,1 %) se compune din etnici români moldoveni, la care se adaugă ucraineni (6,6%), ruși (6,5%), bulgari (4,9%) sau găgăuzi (3,1%). În raionul Cahul se află extremitatea sudică a Republicii Moldova (în comuna Giurgiulești).
Raionul Ungheni este un raion în Republica Moldova. Capitala sa este orașul Ungheni.
Raionul Sîngerei este un raion din Republica Moldova cu reședința la Sîngerei.
Raionul Fălești este un raion din Republica Moldova cu reședința la Fălești.Suprafața raionului: teritoriul raionului Fălești ocupă o suprafață de 1.072 km2.Raionul Fălești este situat în partea de nord-vest al Republicii Moldova, la o distanță de 125 km de la capitala - Municipiul Chișinău.
Raionul Edineț este o unitate administrativ-teritorială, un raion în Republica Moldova. Capitala sa este Edineț.Rezervația include masivul de pădure Fetești, împrejurările lui cu vegetație ierboasa și defileul râulețului Draghiște (provine de la drag, dragoste). Defileul are o lățime de 250 m, maluri abrupte, înalte. În partea superioară a rezervației s-a păstrat un sector de dumbravă semiaridă de Quercus pubescens. La sud, în râpă, această dumbravă se mărginește cu o pădure de stejar, la vest - cu o pădure de stejar fără carpen, iar la nord se întind terenuri agricole.
Raionul Briceni este un raion în Republica Moldova. Capitala sa este Briceni.Raionul Briceni este cel mai de nord-vest raion al Republicii Moldova și are hotare cu Ucraina la Nord și cu România la Vest. Teritoriul raionului are o suprafață de 81,4 mii ha.
Raionul Telenești este un raion în Republica Moldova. Centrul raional este Telenești.Raionul Telenești are 54 localități: 1 oraș, 30 comune și 23 sate.
Raionul Cantemir este un raion în Republica Moldova, aflat la 120 de km distanță față de capitala Chișinău. Raionul are în componență 51 de localități (orașul Cantemir și 50 de sate), structura teritorial-administrativă fiind formată din 27 de primării. Populația raionului este de 63.400 de locuitori dintre care 6.000 reprezintă populația urbană, iar 57.400 populația rurală
Raionul Cimișlia este un raion în Republica Moldova. Capitala sa este Cimișlia.
Raionul Ocnița este o unitate administrativ-teritorială a Republicii Moldova, fiind situat în partea de nord-est a acesteia, unde se învecinează cu Ucraina (regiunile Cernăuți și Vinița). Include 3 orașe și 18 comune (cuprind 30 sate, inclusiv reședințele de comună). Are suprafața de 0,6 mii km² și 56,7 mii locuitori (moldoveni/români - 57,7 %; ucraineni - 30,7 %; țigani - 6 %, în special în Otaci; ruși - 4,9 %; polonezi - 0,1 %). În raionul Ocnița (la Naslavcea) se află extremitatea nordică a Republicii Moldova.
Raionul Leova este un raion în Republica Moldova.Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Leova este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău.
Raionul Taraclia este un raion din Republica Moldova cu populația preponderent bulgară. Centrul raional este orașul Taraclia.
Raionul Basarabeasca este un raion în Republica Moldova. Capitala sa este Basarabeasca.