Raionul Orhei

Orhei este un oraș în partea centrală a Republicii Moldova, la 48 km spre nord de Chișinău, pe malul râului Răut. Este centru administrativ al raionului Orhei. Are o populație de 33.600 locuitori[1] fiind al 9-lea oraș ca mărime din țară, și unul din principalele centre economice a Regiunii de dezvoltare.Centru orașul Orhei este amplasat în centrul Republicii Moldova, la o distanță de 45 km spre nord pe traseul Chișinău-Bălți pe malul râului Răut. detailii regiuni excursii
Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova. Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi care are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, afându-se și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Cultural Mondial al UNESCO.
Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429. La acea dată domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun dăruia soției sale Marena mănăstirea Căpriana cu mai multe sate, printre care și Brănești.În preajma satului Brănești în anii 1958-1959 arheologii Gh.Fiodorov și P. Bîrnea au descoperit o așezare medievală timpurie din secolele VI-VII, VIII-IX, X-XI, XII-XIII și secolul XIV.
Orhei este un oraș în partea centrală a Republicii Moldova, la 48 km spre nord de Chișinău, pe malul râului Răut. Este centru administrativ al raionului Orhei. Are o populație de 33.600 locuitori[1] fiind al 9-lea oraș ca mărime din țară, și unul din principalele centre economice a Regiunii de dezvoltare.Centru orașul Orhei este amplasat în centrul Republicii Moldova, la o distanță de 45 km spre nord pe traseul Chișinău-Bălți pe malul râului Răut.
Curchi este un sat din cadrul comunei Vatici, raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 0.57 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.46 km. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 60 km de Chișinău. Satul Curchi a fost menționat documentar în anul 1770.
Satul Donici este o localitate in Raionul Orhei situata la latitudinea 47.2844 longitudinea 28.6700 si altitudinea de 120 metri fata de nivelul marii. Aceasta localitate este in administrarea or. Orhei. Conform recensamintului din anul 2004 populatia este de 602 locuitori. Distanța directă pîna în or. Orhei este de 20 km. Distanța directă pîna în or. Chişinău este de 34 km.
Tabăra este un sat din cadrul comunei Vatici, raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 1.18 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.46 km. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Orhei și la 56 km de Chișinău. Satul Tabăra a fost menționat documentar în anul 1775.
Cea mai veche rezervaţie din Moldova – „Codrii”, a fost fondată în anul 1971 şi ocupă o suprafaţă de 5177 ha. Relieful are înălţimi de maxim 380 m, e întretăiat de nenumărate văi, rîpi, hîrtoape.