Biserica din Butuceni nu figurează în catagrafia bisericilor din anii 1812-1813. Acest fapt face să se creadă legenda, care se confirmă şi de către cronica bisericii, că biserica din Butuceni cu mănăstirea a fost părăsită cine ştie când de călugări.
In rezultatul studiilor arheologice a fost stabilit ca in cadrul complexului arheologic Orheiul Vechi sunt semnalate clar straturi culturale din toate epocile istorice cunoscute pe teritoriul dintre Nistru si Prut: epoca de piatra (30-20 mii ani a.Chr.); epoca pietrei si aramei - eneolitic (mil.IV-III a.Chr.); epoca bronzului(mil.II a.Chr.); perioada de tranzitie la epoca fierului (sec.XII-X a.Chr.); epoca fierului timpuriu (sec.VIII-I a.Chr.); epoca antica tarzie (sec.III-IV p.Chr.); epoca medievala timpurie (sec.V-XIII) si epoca medievala tarzie (sec.XIV-XVII).
Casa muzeu al sec al XIX-lea,din satul Butuceni este un complex de arhitectura traditionala tipica din zona Orheiului Vechi. În gospodărie din mediul rural tradițional pe linga casa de locuit mai este si un beci,bucatarie de vara si o poiata de pui. Toate elementele care sunt aici - butoaie , coșuri , oale , borcane , unelte - toate sunt tipice secolului al XIX.
Crucea de piatră în Orheiul Vechi se ridică pe o stâncă lângă unul dintre mănăstirile rupestre. Potrivit credinței locale, în cazul în care pui miina pe cruce si iti pui o dorință, aceasta se va implini. Crucea este situat la o altitudine de aproximativ 60 de metri deasupra râului.
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Orheiul Vechi a fost construit pe un deal deasupra râului Răut în 1636. Acesta este situat la 60 km de capitala Republicii Moldova , în complexul muzeal arheologic Orheiul Vechi. Reservatis a fost înscrisa pe Lista Patrimoniului Mondial.
Inaltate din piatra, rudimentar cioplita, avand ca liant mortarul de var, zidurile bailor au o grosime de aproximativ 1-1,10 m. In interior sunt compartimentate in sali de baie propriu-zise, tinde, vestiare, camerele de foc si anexe gospodaresti. Suprafata generala a celor trei bai variaza de la 23 x 38 m (baia II) pana la 18 x 28 m (baia III).Descoperirea acestor bai a confirmat veridicitatea izvoarelor documentare medievale moldovenesti (hrisoavele din 1588, 1591 si 1602), in care la hotarnicirea mosiilor pe drumul de langa s. Malovata (r-nul Orhei), la vadul raului Raut sunt pomenite aceste bai (feredee).