Din 1976 in conacul familiei Donici functioneaza un muzeu in care sunt expuse piese ce reflecta viata si activitatea fabulistului. Casa este plasata in mijlocul unui parc mic, iar in preajma se gaseste o mica bisericuta stilizata a familiei Donici,ridicata de tatal scriitorului, morminte de familie, precum si izvorul Stanca, amenajat de familia lui Dimitrie si a Elenei Donici.
Casa-muzeu este alcatuita din 4 camere. Doua din ele, casa-mare si cabinetul de lucru al scriitorului sunt amenajate cu obiecte caracteristice pentru secolul al XIX-lea. Altele doua sunt sali de expozitie care prezinta viata si activitatea marelui fabulist. Alexandru Donici si-a inceput in tinerete cariera militara la liceul de profil din Petersburg, dupa care revine la bastina si activeaza la inceput in Chisinau, la Iasi, apoi la Piatra-Neamt.
Practica avocatura, dar si scrie mult. Era inspirat de fabulele lui La Fontaine si I.Krilov. La 1840 si 1842 editeaza doua carti de "Fabule" cu opere proprii si traduceri. In cooperare cu C. Negruzzi traduce si publica "Satire si alte poetice compuneri" de A.Cantemir, traduce poemul lui A. Puskin "Tiganii" (1837) si alte creatii ale clasicilor literaturii universale.