Relieful raionului Nisporeni se caracterizează prin morfostructură și morfosculptură foarte specifice, precum și printr-un șir de particularități ale dinamizmului actual al proceselor exogene de formare a reliefului.
Toate acestea se explică prin insăși caracterul de formare a suprafeței terestre care a decurs în anumite condiții tectonice predeterminate de așezarea teritoriului raionului în limitele Podișului Moldovei CentraleÎn partea de vest a Codrilor este situat cel mai înalt deal din țară, "Dealul Bălănești" care se află la 19 km depărtare de raionul Nisporeni. Înălțimea acestui deal este de 429,5 m și reprezintă altitudinea maximă din rep. Moldova.
În funcție de altitudine relieful contemporan al raionului face parte din prima treaptă-superioară ce înclude relieful cu altitudini mai mari de 250 m și cuprinde podișuri, platouri si coline.
În zonele Nisporeniului, arheologii au descoperit urme de așezări antice. Dintre acestea, un sat, fondat in jurul anului 1300 î.Hr.. e .. O altă așezare a fost fondată in jurul anului 1100 î.Hr.. e. Oamenii de stiinta au descoperit deasemenea, articole de uz casnic, fragmente ceramice aparținând epocii bronzului și etapei timpurii a epocii fierului.