st.Tipova

Satul Ţîpova este o localitate in Raionul Rezina situata la latitudinea 47.6049 longitudinea 28.9794 si altitudinea de 154 metri fata de nivelul marii. Aceasta localitate este in administrarea s. Lalova. Conform recensamintului din anul 2004 populatia este de 314 locuitori. Distanța directă pîna în or. Rezina este de 14 km. Distanța directă pîna în or. Chişinău este de 59 km. detailii regiuni excursii
Adormirii Maicii Domnului, datata din secolele XVI-XVIII.In anul 1828, pe deal, deasupra complexelor rupestre s-a inaltat biserica schitului, care redevine in 1919 manastire. Pana atunci, schitul s-a aflat sub administrarea manastirii Saharna. In perioada sovietica, toti calugarii se risipesc, iar cladirile de pe deal sunt preluate de colhoz. Biserica este transformata in depozit de tutun.
Mănăstirea e plasată în mod original, într-un loc excepţional de frumos. Stînca de piatră scoate în relief spre rîu numai faţadele, însăşi mănăstirea, biserica, 15 chilii şi trapeza sînt camuflate în interiorul malului. În stîncă e săpată şi clopotniţa, care a avut patru clopote, cel mai mic cu greutatea de 20 de puduri, cel mai mare – 6 puduri.
Rîul Ţîpova pe drumul sau creează un şir de cascade, de diferite înălţimi