MoldovaMunicipiul Chișinăuor.ChisinauCircCircul de Stat din Chișinău (bd. Renașterii 38) este un local construit în 1981 și prevăzut pentru reprezentații de circ. Autorii proiectului și unii realizatori ai lui (arhitecții S. Șoihet și A. Kirilenko, inginerii T. Goriunova și M. Șein, brigadierul A. Parsin, electrosudorul-montor M. Postolache, muncitorul-marmurist N. Startev) au fost distinși cu Premiul de Stat al RSSM.
MoldovaRaionul SorocaOrasul SorocaCetatea SorociiCetatea Soroca este un monument istoric unic în arhitectura construcţiilor defensive ale Moldovei medievale. Scrisoarea lui Petru Rareş, expediată la 23 aprilie 1543 către magistrul oraşului Bistriţa din Transilvania, în care domnitorul cerea meşteri şi calfe pentru a ridica întărituri la Soroca este considerată argumentul hotărîtor în datarea cetăţii din piatră. Cetatea are o formă circulară cu diametrul curţii interioare de 30,5 m, cu 5 turnuri, 4 circulare şi unul prizmatic cu pasajul de intrare, toate amplasate la distanţe egale.
MoldovaRaionul SorocaOrasul SorocaLuminarea RecunostinteiMonumentul „Luminarea Recunostintei” , ridicat pe stinca, deasupra Nistrului, este una dintre cele mai importante zidiri in istoria moderna a Moldovei. Aceasta epopee extraordinara este consacrata tuturor monumentelor distruse ale culturii moldave.
MoldovaRaionul SorocaOrasul SorocaDealul Tiganilor"Dealul Țiganilor” din Soroca este considerată capitala neoficială a romilor. Acesta este unul dintre cele mai importante puncte de atracție turistică din Republica Moldova.
MoldovaRaionul SorocaSatul RudiManastirea Rudin studiul inginerului-arhitect Nicolae Tiganco "Mănăstirea Rudi", publicat în 1928 la Chișinău, în cartea "Comisiunea monumentelor istorice", putem citi: Locul ales pentru schitul Rudi est unul din cele mai frumoase. Arhitectura bisericii din Rudi are un caracter bine pronunțat al bisericilor moldovenești din veacul al XVI-lea. Dimensiunile generale ale bisericii nu sunt mari: lungimea – 17,70 m, iar lățimea – 12,30 m, inclusiv absidele. Înălțimea pereților din afara e de 9 m, iar turla cu crucea are 20 m. Planul bisericii este treflat, având grosimea pereților de aproape un metru. Tinda se afla în partea sudica a bisericii. În interior pronaosul este despărțit de naos printr-un perete susținut de doi stâlpi puternici, având forma rotundă. Turla bisericii este susținută prin tehnologie moldoveneasca arcuri semicirculare suprapuse. Cele trei abside sunt ornamentate cu arcaturi, în care, după tradiția moldoveneasca veche, se pictau chipurile sfinților. Ușile și ferestrele cu pervazuri semicirculare nu poarta urme de profilare gotică. Dintre toate bisericile Basarabiei au păstrat aceste profuuri numai ușile și ferestrele bisericii Sfântul Dumitru din Orhei, zidită de Vasile Lupu, și ale paraclisului din cetatea Hotinului. Biserica din Rudi, din acest punct de vedere, este monumentul eel mai interesant și Comisiunea monumentelor istorice a avut toate motivele sa o declare în anul 1921 monument istoric, construit în vechiul stil moldovenesc.
Aveți nevoie de ajutor?
+ 373 (22) 544-566
+373 67500666; +373 67200666 +373 68833101
Republica Moldova, mun. Chişinău, str. Columna 77, MD-2001