Hanul lui Manuc-Bei

A fost construit in anul 1817 de catre Manuc-Bei-de origine armeana,diplomat turc,in acelas timp spion rus care a cumparat in 1815 la pret de 300000 "lei de aur" un teren de padure.Castelul avea o livada de iarna,un bazin inchis si multe iesiri subterane.Si in prezent in hincesti se formeaza periodic goluri ca urmare a colapsuru de pasaje subterane de caramida. detailii excursii

Perla Hânceștilor e, indiscutabil, Hanul lui Manuc-Bei (numele său armenesc fiind cel de Emanuel Mârzaian), un diplomat și negustor, ajuns de la poalele Araratului, până în inima acestui petic de pământ, aflat între Nistru și Prut. Asta, după ce a fost jefuit de persani și a colindat prin Bulgaria și Turcia. O perioadă de timp se ocupa de relaţiile diplomatice ale Imperiului Otoman cu statele europene. În istoria noastră, el îşi face apariţia la începutul anului 1812, când a purtat tratative cu ţarul rus la încheierea Păcii de la Bucureşti. După o vizită în Basarabia, tot în acel an, el a decis să se stabilească cu traiul la Hânceşti.

Hanul conține mai multe construcții, printre care, palatul, castelul vânătoresc, biblioteca și locuința slugilor. Castelul a fost o mostră a luxului de pe atunci, fiind proiectat de arhitectul Bernardazzi și decorat de pictorul Ivan Aivazovskii.
În jurul palatului a fost plantat un parc cu havuzuri și un lac, iar toate construcțiile erau unite prin intermediul galeriilor de sticlă.

Chiar dacă palatal e în ruine, Castelul Vânătoresc, arată aproape ca și pe timpurile lui Manuc Bei și a urmașilor lui.
Un loc deosebit de frumos, chiar dacă a fost știrbit de istorie. Plin de legend, în special, legate de aurul care poate fi ascuns în una din multiplele galerii subterane, majoritatea dintre care încă nu au fost descoperite. Deocamdată sunt cunoscute două tuneluri, unul dintre care traversează tot orașul Hâncești.