Paris

Paris este capitala și cel mai mare oraș din Franța. Orașul este traversat de fluviul Sena, în nordul Franței, în mijlocul regiunii Île-de-France (cunoscută și ca regiunea Paris). Orașul în limitele sale administrative (cele 20 de arondismente) este în mare parte neschimbat din anul 1860, având o populație de 2.211.297 locuitori (ianuarie 2008), iar zona metropolitană Paris are o populație de 12.089.098 locuitori (ianuarie 2008). Este una dintre cele mai populate zone metropolitane din Europa. Parisul a fost unul dintre cele mai mari orașe ale lumii occidentale pentru aproape 1000 de ani, înainte de secolul al XIX-lea și cel mai mare oraș din lume între secolele XVI-XIX. detailii regiuni excursii
Place de la Concorde, este una din cele mai mari piețe ale Parisului. Este situată în arondismentul 8, la capătul de est al bulevardului Champs-Elysees. Piața a fost construită după planurile arhitectului Ange-Jacques Gabriel și a fost inaugurată la 20 iulie 1763.
Champs Elysees
La Paris, se arcuiesc 34 de poduri peste Sena dar, de departe cel mai frumos este Podul Alexandru al III-lea. Leagă Esplanada Invalizilor cu Marele şi Micul Palat, iar construcţia lui a început în 1897 şi a durat 3 ani. Podul a fost proiectat să fie o cale somptuoasă de acces spre cele două Palate ce au găzduit Expoziţia Universală de la 1900, care a atras, la începutul secolului trecut, 50 de milioane de vizitatori.
Turnul Eiffel este o construcție faimoasă pe schelet de oțel din Paris ce măsoară 324 m înălțime. Turnul a devenit simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial. A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susținător al său și a cumpărat brevetul. Turnul, care poartă numele său, este una dintre principalele destinații turistice ale Parisului și lumii, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual.
Cladirea monumentala a Palatului Chaillot,pe care am vizita to pe 3 februarie 2011, adaposteste mai multe muzee si un acvariu(Cineaqua)Accesul in acvariu se face prin gradina Trocadero.Palatul ofera o vedere excelenta catre Turnul Eiffel.Edificiul a fost ridicat in anul 1878 cu ocazia Targului Mondial ,gazduit atunci de orasul Paris,pe dealul Chaillot.Cladirea are o sala de concerte cu doua aripi si doua turnuri, s a chemat Platul Trocadero,contine o arhitectura interesanta cu elemente maure si bizantine ,
Grand Palais des Champs-Elysees, cunoscut și Marele Palat, este un sit istoric întins, o sală de expoziții și un complex muzeal localizat în Champs-Elysees în arondismentul 8 din Paris, Franța. Construcția palatului a început în 1897, fiind ca urmare a demolării a Palatul Industriei, ca parte a lucrării de pregătire pentru Expoziția Universală din 190.
Micul Palat este astăzi un muzeu cu mai multe colecţii de artă. Lucrările sunt împărţite în mai multe sectoare, precum picturi, desene şi obiecte de artă renascentiste sau Colecţia Tuck cu piese de mobilier din secolul XVIII.
Palatul Versailles (numit și castelul Versailles; în franceză Chateau de Versailles) este un castel regal construit la Versailles, în Franța. A fost reședința regilor Franței Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. Acest castel se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franța, nu numai prin frumusețe, ci și prin prisma evenimentelor al căror teatru a fost.
La Defense lângă Paris, este primul cartier european de afaceri, din punct de vedere al pieței de birouri. Acesta este situat în Hauts-de-Seine, la vest de Neuilly-sur-Seine și în prelungirea axului istoric al Parisului care începe de la muzeul Luvru și continuă cu Avenue des Champs-Elysees, Arcul de Triumf, până la Pont de Neuilly și Grande Arche de la Defense.
Este un vast complex de clădiri, situate la sud-estul Parcului "Champ de Mars". A fost construită în 1750, în timpul regelui Ludovic al XV-lea, la insistenţele amntei acesteia Madame De Pompadour. Iniţial purta numele de Academia Militară Regală şi era destinată educaţiei copiilor ofiţerilor săraci. Astăzi este deschisă publicului vizitator doar cu permisiune specială.
Complexul de cladiri, cunoscut si sub numele de “Les Invalides“, este localizat in arondismentul sapte al Parisului, fiind format din muzee si monumente strans legate de istoria militara a Frantei. Partea cea mai usor de recunoscut consta in Domul Invalizilor, o cladire aurie bombata folosita ca loc de veci pentru multi din eroii de razboi ai tarii. Propus in anul 1670 ca o casa a invalizilor (veterani de razboi, cu handicap) de catre Louis al XIV-lea, Les Invalides a fost proiectat de arhitectul Liberal Bruant si finalizat sase ani mai tarziu.
Cea mai veche si mai renumita parte a Parisului este Ile de la Cite, o insula a Senei, cu o lungime putin mai mare de un kilometru. Aici, pe un banc de nisip, intr-unui dintre locurile de traversare a raului, parisii, adica luntrasii, au construit in secolul al III-lea I.Chr. o cetate fortificata.
Catedrala Notre-Dame din Paris (în română Catedrala Doamna Noastră, cu referire la Fecioara Maria) este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cite, în centrul Parisului.
La Sainte-Chapelle (Pronunție în în românește: Sfânta Capelă) este o capelă care a fost construită pe Île de la Cite, la Paris, la cererea Sfântului Ludovic, pentru a adăposti Cununa de Spini, un fragment al Sfintei Cruci, precum și alte diverse relicve ale Patimilor pe care le achiziționase. O capelă sfântă este termenul prin care este denumită o capelă care are un eșantion din coroana de spini a lui Isus Hristos. Capela Sfântă (în franceză Sainte-Chapelle) de la Paris este cea mai cunoscută dintre acestea.
Pantheon este o clădire în Cartierul latin din Paris, Franța. A fost construit ca biserică dedicată sfintei Genevieva (Sainte-Geneviève), dar în ziua de astăzi combină funcțiile bisericești cu un loc de veci faimos. Este un exemplu a arhitecturii neoclasiciste, cu o fațadă modelată pe cea a Panteonului din Roma.
Palais Garnier este un reper al intrării nordice a Bulevardului Operei din Paris, Franța. Este privit ca una din piesele de valoare arhitecturală deosebită ale vremii sale. Construită în stilul eclectic, este al treisprezecelea teatru care găzduiește Opera din Paris, de la fondarea sa de către Ludovic al XIV-lea în 1669.
Unele dintre cele mai faimoase articole de moda, semnate Christian Lacroix, Jean-Paul Gaultier sau Chanel, sunt expuse la galeriile Lafayette din Paris. Galeriile care si-au sarbatorit centenarul in 1996 au devenit in timp una dintre atractiile principale pentru cei ce viziteaza Parisul. Chiar daca nu este un loc bun pentru cumparaturi cu buget redus, cu siguranta este un loc de vazut!
Moulin Rouge (Moara Roșie) este un cabaret construit în 1889 de Joseph Oller, care era proprietar și al Paris Olympia. Este cel mai cunoscut pentru renașterea modernă a dansului can-can.
A fost construită în 1876 în stil romano-bizantin sub îndrumarea arhitectului Paul Abadie al cărui proiect a surclasat cele 78 de proiecte concurente. Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri, unul dintre ele reprezentându-l pe Isus răstignit. Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind ulterior înlocui
Montmartre este o veche comună franceză, inițial aparținând de departamentul Seine. A fost anexată Parisului în 1860. Colina pe care este situat Montmartre reprezintă cel mai înalt punct al Parisului (130 de metri) ; accesul la vărful său se face fie cu furnicularul, fie pe o scară de 222 de trepte. Totuși, cea mai înaltă stradă din Paris este la Rue du Télégraphe, situată în arondismentul 20. Colina Montmartre se află în nordul capitalei. Reprezintă unu din locurile cele mai frecventate de turiști.
Disneyland este primul parc de distracții Disney aflat la Anaheim, California, deținut și operat de Walt Disney Parks and Resorts , divizie a The Walt Disney Company. Inițial, și încă de multe ori cotidian, Disneyland a fost dedicat cu un preview de presă televizată la 17.07.1955, și a deschis pentru publicul larg, pe 18.07.1955. Disneyland deține distincția de a fi singurul parc cu tematică care a fost proiectat și construit sub supravegherea directă a lui Walt Disney. În 1998, parcul tematic a fost redenumit Disneyland Park pentru a se distinge de cel mai mare complex , Disneyland Resort.
Muzeul Luvru este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța (după suprafață, 210.000 m2 dintre care 60.600 m2 destinați expozițiilor) și unul dintre cele mai importante muzee din lume. Este situat în centrul capitalei franceze, Paris, între cheiul drept al Senei și strada Rivoli, în primul arondisment, într-o clădire istorică, fost palat regal, Palatul Luvru. Exponatele de artă franțuzești acoperă o largă parte din istoria Franței, de la Dinastia Capețienilor până în prezent.
Un muzeu aflat în capitala Franței, Paris, situat pe cheiul stâng al Senei, în arondismentul al VII-lea. A fost inaugurat în 1986, fiind amenajat în clădirea Gării Orsay, care a fost reconfigurată între anii 1983-1986, pentru a putea găzdui muzeul
Centrul Național de Artă și Cultură Georges-Pompidou, cunoscut mai ales sub denumirea de Centrul Cultural „Georges-Pompidou”, Centrul Pompidou sau Centrul Beaubourg, este o instituție policulturală situată în cartierul Beaubourg, în al 4-lea arondisment din Paris, pe malul drept al Senei, între cartierele Halelor și Marais. Centrul deschis publicului în prezența președintelui Valery Giscard Estaing, la 31 ianuarie 1977, a apărut la cererea lui Georges Pompidou, președinte al Franței, de a se crea, în inima Parisului, o instituție culturală originală, în întregime dedicată creației moderne și contemporane, în care artele plastice se învecinează cu cărțile, designul, muzica și cinematograful.
Dacă vrei să combini plimbarea cu explorarea Parisului, poți prin Bateau Bus, una dintre companiile pe care le poți alege pentru excursie și care oferă bilete valabile o zi întreagă la prețul de 15 euro, 8 stații hop-on hop-off. Dezavantajul este că pierzi timpul cu așteptarea în stații, dar este malul Senei este atât de interesant și de atâta viață că nu poate fi decât o experiență plăcută, mai ales dacă este cald afară!
Castelul Fontainebleau, situat la 55 km de centrul Parisului, este unul dintre cele mai mari castele regale din Franța. Palatul cum este astăzi, este lucrarea mai multor monarhi francezi, fiind construit pe o structură a lui Francisc I de la începutul secolului al XVI-lea. Clădirea este aranjată în jurul mai multor curți. Orașul Fontainebleau a crescut în jurul resturilor pădurii de la Fontainebleau, fostul parc regal de vânătoare.
Valea Loarei, înscrisă în anul 2000 pe lista locurilor din patrimoniul mondial UNESCO, desemnează partea situată între localitățile Sully-sur-Loire și Saint-Florent-le-Vieil. Valea Loarei constituie un loc excepțional datorită diversității biologice, dar și pentru bogăția istorică și culturală (parcuri, castele și orașe).
Castelul Chambord