Manastirea Capriana

Manastirea Capriana este una dintre cele mai vechi manastiri ortodoxe din Basarabia . Situat în partea centrală a Moldovei , în zona Strășeni aproximativ 40 km nord - vest de Chișinău .Petru Rares prin ordinul său , în 1545 a inceput constructia unei biserici din piatra "Adormirea Maicii Domnului"Linga acesta biserica se afla biserica de iarna Sf.Gheorghe construita in anul 1840.In Capriana este inmormintat Mitropolitul B.Bodoni detailii excursii

Într-o zonă pitorească de codru, la 40 km nord-vest de Chișinău, se găsește una dintre cele mai vechi mănăstiri din Moldova – Căpriana (întemeiată în 1429). Ea a fost timp îndelungat reședința mitropolitului Moldovei, a fost ctitorită de domnitori, printre ei și Ștefan cel Mare, aici au trăit cronicarul Eftimie și unul dintre primii poeți ai Moldovei – Chiprian.Există cîteva ipoteze privind întemeierea Mănăstirii Căpriana. Conform primei, mănăstirea ar fi o ctitorie a lui Alexandru cel Bun, care i-a dăruit doamnei Marena "Mănăstirea de la Vişnăvăţ, unde este igumen Chiprian".

După anul 1947 de aici au fost alungaţi călugării, iar mănăstirea a fost transformată într-un sanatoriu pentru copiii bolnavi de turbeculoză. Oficial închiderea mănăstirii a avut loc în 1962. La începutul anului 1989 locaşul a fost redeschis, începîndu-se lucrările de restaurare.Astăzi biserica este restaurată și deschisă pentru credincioși.