Mănăstirea Arbore

În aprilie 1503, boierul Luca Arbore, portar de Suceava a înalţat o biserică în satul care azi se numeşte Arbore. Sfîntul locaș a fost terminat în acelaşi an, pe 29 august. Mănăstirea Arbore poartă hramul Sf. Ioan Botezătorul. Totodată ea adesea apare cu numele celui care a ctitorit-o, hatmanul Luca Arbore, un mare boier din vremea lui Ștefan cel Mare, sfetnicul de seamă al lui Bogdan cel Orb (1504-1517) și tutorele politic al lui Ștefăniță Vodă (1517-1527). detailii excursii

Pictura interioară a bisericii a fost realizată imediat după finalizarea construcției, adică în anii 1503-1504. Ea a fost deteriorată în urma campaniei sultanului Soliman Magnificul în Moldova din 1538.
Pictura exterioară a bisericii este de o mare valoare artistică. Ea s-a păstrat, cu unele deteriorări, pe fațada sudică și integral pe cea vestică. Printre temele principale ale frescelor remarcăm Imnul Acatist, Asediul Constantinopolului, Judecata de Apoi, Rugăciunea tuturor sfinților, compusă în întregime din sfinți militari.
Fațada  de apus este pictată cu un ansamblu de miniaturi: zeci de scene mici ca  Facerea lumii, Viața primilor oameni, Ospățul Sfîntului Gheorghe etc.
Pe lîngă biserica propriu zisă a mănăstirii, se găsește la Arbore și un turn clopotniță, ridicat aici în anul 1867. Itrarea în biserică se realizează printr-un mic portal în formă de boltă, realizat în stil gotic, iar întreaga încăpere este luminată de cinci ferestre. Planul arhitectural respectă cele trei încăperi caracteristice bisericilor ortodoxe, cu naos, pronaos și altar.