Moldova

Republica Moldova este un stat independent situat in Europa de Sud-Est, la nord, est si sud invecinindindu-se cu Ucraina, iar la vest cu Romania. Republica Moldova (in trecut Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca) a facut parte din Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. Este cunoscuta in lume si sub denumirea de Basarabia. detailii regiuni excursii

Republica Moldova este un stat independent situat in Europa de Sud-Est, la nord, est si sud invecinindindu-se cu Ucraina, iar la vest cu Romania. Republica Moldova (in trecut Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca) a facut parte din Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. Este cunoscuta in lume si sub denumirea de Basarabia. La 27 august 1991 Republica Moldova si-a proclamat independenta. La 30 ianuarie 1992 Republica Moldova a aderat la Conventia pentru Securitate si Cooperare in Europa, iar la 2 martie 1992 a fost admisa in Organizatia Natiunilor Unite. in 1994 Republica Moldova a aderat la programul Parteneriatul pentru Pace al NATO, iar in 1995 a fost admisa in Consiliul Europei. Chisinaul este capitala Moldovei si cel mai mare oras. Alte mari orase sunt Tiraspol, Tighina, Balti, Cahul si Orhei.

Populatia in Republica Moldova Numarul populatiei stabile in Republica Moldova la inceputul anului 2004 a constituit 3607,4 mii persoane, fiind cu 10,9 mii in scadere fata de aceeasi data a anului 2003. Mai mult de jumatate din populatia republicii o constituie locuitorii mediului rural - 2129,5 mii persoane sau 59,0%. in mediul urban locuiesc 1477,9 mii persoane sau 41,0%. Repartizarea populatiei dupa sexe se prezinta astfel: 52,1% (1879,0 mii persoane) - femei si 47,9% (1728,4 mii persoane) - barbati. Structura populatiei pe grupe mari de virsta se caracterizeaza prin ponderea populatiei sub virsta apta de munca de 21,8 la suta, in virsta apta de munca - 64,1 la suta , peste virsta apta de munca - 14,1 la suta. Virsta medie a populatiei republicii la 01.01.2004 a fost de 34,6 ani, din care pentru barbati - 33,0 ani, femei - 36,2 ani.

Asezarea geografica Republica Moldova este situata in cel de-al doilea fus orar. Ea ocupa cea mai mare parte a teritoriului dintre riurile Prut si Nistru, si o fisie ingusta in partea stinga a nistrului in cursul sau de mijloc si inferior. Pe harta tarii Republica moldova, dupa configuratia frontierelor sale, seamana cu un strugure. Suprafata teritoriului este de 33 843 km2, republica ocupind in aceasta privinta al 32-lea loc in Europa. Teritoriul se desfasoara pe o distanta de 350 km de la nord la sud si de 150 km de la vest la est. O particularitate importanta a asezarii economico-geografice a Moldovei consta in vecinatatea ei cu Ucraina. Hotarul de sud al republicii se intinde pina aproape de Marea Neagra, iesirea la mare deschizindu-se prin Limanul Nistrului si delta Dunarii. Acestea sunt caile pe care Moldova intretine relatii economice cu tarile situate in bazinul Dunarean.