Patru mănăstiri ale raionului Călăraşi sînt cunoscute departe de graniţele raionului şi ţării, sînt loc de pelerinaj atît pentru cetăţenii Moldovei, cît şi pentru cetăţenii din străinătate.
Vizitati cele 4 Mănăstiri în Codri, raionul Călăraşi doar cu STAR TUR !
Pornirea: 09:00, de la Circ
Durata: 1 zi
TARIFE:
- Pret standart - 99 lei/persoana.
- Primul rind in autocar - 139 lei
Pretul include:
- transport tur retur (autocar)
- servicii ghidaj profesionale
- Vizitarea manastirilor Frumoasa, Raciula, Hirjauca, Hirbovat
Mănăstirea Frumoasa. „Aşezată pe o colină înclinată, înconjurată din toate părţile de dealuri împădurite şi cu vedere deschisă spre miazăzi, de unde se văd frumoasele coaste cu dumbrăvi şi grădini bogate din valea Ichelului, ea poartă cu drept un nume, care corespunde cu reailitatea”, - scria la 1919 arhimandritul Visarion Puiu. La 60 km de Chişinău se găseşte unul din cele mai distinse lăcaşe monastice din Republica Moldova – Mănăstirea Frumoasa. Despre Frumoasa au scris şi scriu cu căldură şi uimire celebre condeie ale neamului. Printre ei şi marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu, în Drumuri basarabene. În urma vizitei din iulie 1918 în Basarabia, M. Sadoveanu scrie: „Găseam la Frumoasa sufletul curat al Ţării. Îl găseam neîntinat, moldovenesc, ca pînă la 1812, armonizat cu cel peizagiu unic aşa de distins, aşa de pătrunzător, plin de durerile şi amintirile trecutului. Cel ce se simte al Moldovei e ca un arbore care suge seva pămîntului şi lumina soarelui. Aveam la Frumoasa senzaţia că făceam parte şi eu ca şi oamenii, ca şi tot ce mă înconjoară din natură, din lumină…”.
Mănăstirea Hîrbovăţ (de călugări) a fost fondată în anul 1730. Pînă în anul 1812 a fost de trei ori arsă de către turci şi tătari. În anii 50 ai secolului XX a fost închisă, iar averea mănăstirii a fost furată şi arsă. Şi-a reînceput activitatea în anul 1992.
Mănăstirea Hîrjauca. A fost construită în anul 1740. Ansamblul arhitectural al mănăstirii s-a format la sfârșitul anilor '30 ai secolului XIX. Biserica „Înălțarea Domnului”, clădită din piatră, se înscrie armonios în centrul grupului de clădiri ale mănăstirii. Mâna de gospodar se face simțită pretutindeni. La poalele dealului din preajmă se află o livadă îngrijită, ce absoarbe razele blânde ale soarelui basarabean. Ca și odinioară, mănăstirea din Hârjăuca, atrage o mulțime de călători cu priveliștea sa pitorescă, armonia dintre clădirile mănăstirii, a havuzului și naturii.
Mănăstirea Răciula (de maici) a fost fondată la sfîrşitul secolului al XVIII-lea, două dintre bisericile sale au fost construite în anii 1800 şi 1822, respectiv. În perioada sovietică, a fost închis, a fost redată credincioşilor la începutul anilor 90 ai secolului al XX-lea.
Republica Moldova, mun. Chişinău, str. Columna 77, MD-2001