Uitaţi de vacanţe la malul mării şi alegeti o destinaţie de-a dreptul fantastica la voi acasa! Vizitaţi un muzeu de tip tabără, amenajat în aer liber, aventuraţi-vă în modelarea ulcioarelor din ceramică neagră sau ţeseţi covoare. Vă propunem să încercaţi noul traseu turistic Dor de Codru. Cuprinde trei sate şi 20 de obiective care o să vă facă să descoperiţi în Republica Moldova locuri parcă rupte din rai.
Trei localități din centrul țării, Ciorești, Dolna și Micleușeni, au creat traseul de turism rural „Dor de Codru”. Locuri pitorești, codri seculari, meșteri populari și pensiuni agro-turistice sunt printre cele 20 de obiective incluse în traseu.
Pornirea: 08:30, de la Circ
Durata: 1 zi
Plecari:
- 10.03
- 13.04
- 18.05
- 22.06
- 27.07
- 31.08
- 05.10
- 09.11
TARIF
- 295 lei/persoana (standart);
- 350 lei/persoana (primul rind in autocar);
Pretul include:
- transport tur retur
- servicii de ghid interpret
- excursie la Manastirea Capriana
- excursie la Manastirea Hincu
- vizitarea satului Cioresti
- master-class la confectionarea obiectelor din ceramica neagra (la Casa lui Zaharia Triboi)
- excursie si degustatie de miere ( "Conacul Mierii")
- excursie + taxele de intrare la Casa muzeu "Al. Pushkin" din satul Dolna
- vizitarea "Izvorul Zamfirei" + plimbare in Poiana Zamfirei
Obiective Vizitate:
Manastirea Capriana
Intr-o zona pitoreasca de codru, la 40 km nord-vest de Chisinau, se gaseste una dintre cele mai vechi manastiri din Moldova – Capriana (intemeiata in 1429). Ea a fost timp indelungat resedinta mitropolitului Moldovei, a fost ctitorita de domnitori, printre ei si Stefan cel Mare, aici au trait cronicarul Eftimie si unul dintre primii poeti a Moldovei – Chiprian.
La inceput manastirea era construita in totalitate din lemn, ca mai tarziu, in 1545 sa fie inaltata in piatra biserica de vara „Adormirea Maicii Domnului”. In 1840 este inaltata biserica „Sf. Gheorghe” si la 1903 “Sf. Nicolae”. La Capriana a existat si cea mai mare biblioteca manastireasca din Moldova cu pretioase daruri domnesti. Fiind inchisa si devastata in anii postbelici, ea se redeschide printre primele in 1989, devenind foarte curand un simbol al renasterii nationale. Manastirea poate fi vizitata zilnic.
Manastirea Hincu
Mănăstirea este situată în codrii pe malul râului Cogilnic. Mănăstirea Hâncu a fost construită pe locul schitului de călugăriţe în anul 1678 de către marele stolnic Mihail Hâncu după dorinţa uneia dintre fiicele sale, care a intrat în călugărie cu numele Parascheva. Până în sesc. al XVII-lea, schitul purta numele de Viadica.
Satul Cioresti
Ciorești este satul de reședință al comunei cu același nume din raionul Nisporeni, Republica Moldova care intimpina turistii cu placere. Satul are o suprafață de circa 2.99 kilometri pătrați, cu un perimetru de 12.05 km. Din componența comunei fac parte localitățile Ciorești și Vulcănești. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 65 km de Chișinău. Satul Ciorești a fost menționat documentar în anul 1545.
Vizitatorii sunt invitaţi să cunoască cultura, tradiţia şi gastronomia locală prin intermediul celor 20 de atracţii dezvoltate în zonă. Este vorba despre pensiuni, muzee şi ateliere meşteşugăreşti.
Cartea de vizită a satului este această poartă măreaţă din lemn de stejar chiar la intrare in sat, care are o înălţime de 9 metri şi lăţime de cinci metri.
Tot în această localtate vizitatorii vor putea admira creaţiile meşterului popular Zaharia Triboi, care este singurul din spaţiul basarabean ce crează obiecte din ceramică neagră.
Turistii vor face masterclassuri, vor putea vedea procesul, cum se lucrează, cum se decorează. Asta e ceva ce reprezintă mesterul olar ZAHARIA TRIBOI. Este istoria satului.
Conacul Mierii din s. Micleuseni
Un alt obiectiv turistic din traseul este şi afacerea dulce a soţilor Ciolacu din satul Miceluşeni.
Uimim excursionistii cu gustul delicios al mierii,cu explicaţii despre viaţa albinelor, unde vor servi la final o ciorba din partea gazdei.
Muzeul A.S. Puskin din s. Dolna
La Dolna, vizitatorii vor putea merge pe urmele poetului rus Alexandr Sergheevici Puşkin. Acest muzeu, conacul şi beciul boierului Zamfirache Arbore-Ralli sunt cartea de vizită a localităţii.
Cred că nu doar locuitorii satului ştiu despre acest beci. El este construit în a doua jumătate a secolului XVIII de feciorii boierului.
Izvorul Zamfiei + Poiana Zamfirei
Izvorul Zamfirei care este în codru şi are şi el o legendă.
Țiganca Zamfira l-a inspirat nu doar pe Pușkin ,dar și pe marii scriitori ai lumii.Un izvor și o poiană ce-i poartă numele ne va impresiona sufletul si privirea.
Republica Moldova, mun. Chişinău, str. Columna 77, MD-2001