Orasul Salonic

Salonic, denumit și Selânik, Salonika sau Salonica, este al doilea oraș ca mărime din Grecia și principalul oraș din regiunea greacă Macedonia. Salonic are o populație de aproximativ 800.764 locuitori incluzând suburbiile, fiind astfel cel de-al doilea oraș ca mărime din Grecia și cel mai mare din nordul țării. Este un oraș universitar. detailii regiuni excursii
Probabil cel mai vizibil monument antic din Tesalonic este Arcul lui Galeriu, un arc triumfal de lungul Caii Ignatia, ridicat in 304 d.Hr., in amintirea victoriei imparatului contra persilor (297).
Este una dintre cele mai importante atractii turistice, care povesteste atat istoria regiunii grecesti Macedonia, cat si pe cea a orasului Salonic. Unele dintre cele mai interesante exponate apartin perioadei romane in care, dupa cum demonstreaza si ruinele romane, orasul era infloritor si bogat.
Biserica Sfântul Dumitru din Salonic, sau Hagios Demetrios (în alfabet grecesc: Άγιος Δημήτριος), este un sanctuar creștin ortodox cu hramul Sfântului Dumitru[1], ocrotitorul orașului Salonic. Este principalul sanctuar dedicat acestui sfânt. Biserica datează de pe vremea când orașul Salonic era cel de-al doilea oraș ca mărime din Imperiul Bizantin. Face parte din situl Monumentelor Paleocreștine și Bizantine din Salonic, aflându-se pe lista monumentelor făcând parte din Patrimoniul mondial UNESCO, din 1988.
Din aceasta pricina datarea mozaicurilor bisericii Sfantului Gheorghe de la Salonic fluctueaza intre sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul secolului al VI-lea, ajungand uneori pana in secolul al VIII-lea. Ipoteza cea mai aproape de adevar pare sa fie ca ele au fost executate atunci cand acest mausoleu imperial de pe vremea lui Galeriu a fost prefacut in biserica sub Teodosie I (379-395). Ele aveau drept scop sa preamareasca Puterea lui Dumnezeu (Dynamis), careia ii era consacrat edificiul. Urmele reperate in tencuiala si ce a mai ramas din mozaicuri au permis sa se vada ca in centrul cupolei fusese reprezentat Hristos ca biruitor, ridicand mana dreapta si cu stanga tinand crucea, in centrul unui medalion tivit cu stele, ghirlande si un curcubeu sustinut de patru ingeri.
Cel mai cunoscut monument al orasului si poate fi vazut in numeroase postere si carti postale. Pe vremuri era denumit Turnul insangerat, din cauza ca fusese folosit drept inchisoare si loc pentru executii, in prezent, aici se afla un Muzeul Bizantin de o varietate fascinanta, care se intinde pe cinci niveluri si reuneste o multime de obiecte bizantine, inclusiv mozaicuri, bijuterii si icoane.