Grand Bazaar sau Kapali Çarsi din Istanbul este un mister pentru unii si o cutie necunoscuta si inchisa pentru multi altii. Pentru a va bucura cu adevarat de Istanbul, trebuie sa va pierdeti definitiv prin oras sau sa deveniti unul cu acesta, iar una din modalitatile cele mai indemana este o vizita la Grand Bazaar. Grand Bazaar este, de fapt, o lume separata in interiorul orasului Istanbul. Este activ, aglomerat, indispensabil pentru cel mai mare oras al Turciei. In acest spatiu care atrage turisti din toata lumea si sute de mii de vizitatori pe zi, nu descoperiti doar o istorie glorioasa dar si comercianti de antichitati, bijutieri, tabacari, vanzatori de covoare - intr-un cuvant, tot ce aveti nevoie. Fiind cel mai vechi si mai mare bazar al lumii, Grand Bazaar a fost construit la ordinul sultanului Fatih, pentru a asigura stabilitatea financiara muzeului Hagia Sofia. In acest bazar istoric, situat intre moscheele Nuruosmaniye si Beyazıt, se gasesc cele doua domuri numite "bedesten", Cehavir si Sandal, inima pietei turcesti. Incepand cu infiintarea lui si pana acum, bazarul a ramas cel mai important centru de cumparaturi din Istanbul.
Palatul Dolmabahce e cea mai mare și mai luxoasă reședință din Turcia: 15.000 de metri pătrați construiți, 285 de camere, fără a socoti băile, holurile și anexele. În palat se întâlnește opulența orientală a celor șase sultani care l-au locuit (ultimii conducători ai Imperiului Otoman) cu rafinamentul occidental. De altfel, palatul seamănă mai mult cu o reședința imperială franceză sau austriacă, decât cu locațiile din 1001 de nopți; pentru vizitatorul român, cel mai apropiat termen de comparație ar putea fi Palatul Cotroceni, de dimensiuni însă cu mult mai modeste decât Dolmabahce.
Moscheea Albastră din Istanbul a fost construită între anii 1609 și 1616, în timpul domniei sultanului Ahmed I, de către arhitectul Mehmet Ağa, format la școala arhitectului Mimar Sinan, cel mai renumit arhitect al Turciei. Ahmed I a decis construirea clădirii din dorința de a ridica în Istanbul o moschee care să îi poarte numele, dar și care să concureze sau chiar să depășească în măreție cea mai importantă moschee din oraș la acea vreme, Hagia Sophia. Se pare că dorința de reușită a sultanului era atât de mare încât a și ordonat execuția un arhitect înainte de a îi acorda lui Mehmet Ağa responsabilitatea proiectului.
Palatul Topkapi (în l. turcă: Topkapı Sarayı) a fost comandat de către sultanul Mehmed al II-lea Fatih în 1459 și terminat în numai 6 ani. Este simbolul și centrul Imperiului Otoman, localizat între golful Cornul de Aur și Marea Marmara, cu o vedere superbă asupra strâmtorii Bosfor. Palatul este format dintr-un ansamblu de mai multe clădiri mici, cu curți interioare impresionante și cu 4 zone importante înconjurate de ziduri înalte. În interior pot fi văzute: biserica Hagia Eirene, Muzeul de Arheologie, Haremul Imperial, Turnul Justiției, pavilionul Sfintei Mantii (care conține rămășițele profetului Muhammad), pavilioane și grădini, grajduri și trezoreria.
Hagia Sophia (din greacă de la Αγια Σοφια, Aghia Sofia, „Sfânta Înțelepciune”) a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu în Istanbul, Turcia. Prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incendiu în anul 404. Reconstruită de Teodosiu al II-lea în 415, biserica a fost din nou arsă, în timpul Răscoalei Nika din 532. Clădirea și-a primit forma finală în 537 sub împăratul Iustinian I. Era foarte importantă pentru ortodoxismul timpuriu și pentru Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectură bizantină. Interiorul său decorat cu mozaice, coloanele de marmură și acoperișul sunt de o mare importanță artistică.