Santi Giovanni e Paolo, sau San Zanipolo, este, ca importanta, a doua biserica din Venetia, dupa Santa Maria Gloriosa dei Frari. In vreme ce Frari este biserica franciscanilor, San Zanipolo a fost biserica-mama a dominicanilor, care au inceput constructia actualului lacas in anul 1333. Faima ei se datoreaza unei abundente de monumente funerare de o frumusete deosebita - nu mai putin de 25 de dogi sunt inmormantati aici.
Bazilica Sf. Marcu (în italiană Basilica di San Marco) este cea mai mare dintre bisericile Veneției, fiind totodată un exemplu elocvent de arhitectură bizantină. Bazilica este închinată personajului biblic Marcu. Este cunoscută și sub denumirea de "Domul din Veneția", fiind catedrala patriarhală a acestui oraș. Catedrala este situată în piața cu același nume (Piazza San Marco), adiacentă Palatului Dogilor. Primul lăcaș de cult ridicat pe acest loc a fost o clădire din anul 828, când negustorii venețieni au achiziționat din Alexandria presupusele relicve ale evanghelistului Marcu. Biserica inițială a fost înlocuită cu o alta în anul 832. Noua biserică a fost mistuită de un incendiu în anul 976, fiind reconstruită în anul 978. Lucrările de extindere efectuate în anul 1063 au dus la conturarea limitelor actualei bazilici.
Campanila San Marco este un monument pe care nu poti sa l ocolesti. El se afla Piata San Marco in fata bazilicii cu acelasi nume, fiind una din constructiile emblematice si vestite ale orasului. Cladirea actuala a fost construita in 1912, inalta de 98,6 m strajuieste in piata ca un soldat in post. Baza are forma de patrat cu latura de 12 m. Corpul turnului are o forma simpla, paralelipipedica acoperita cu caramida rosie pana la inaltimea de 50 m. De aici in sus urmeaza o logie in care se afla lacasul clopotelor (clopotnita are 5 clopote). Peste aceasta se afla un cub alcatuind mansarda. Pe o fata a cubului se afla Leul lui San Marco, pe alta se afla o silueta feminine intruchipand Justitia. Deasupra acestui cub urmeaza acoperisul (turla) sub forma piramidala in varful careia troneaza statuia in lemn aurit a Arhanghelului Mihail.
Ridicat initial din lemn in secolul IX, Palatul Ducal (Palazzo Ducale) a fost reconstruit de mai multe ori dupa aceea, dobandind forma pe care o vedem astazi abia intre 1340 si 1424, odata cu constructia Salii Marelui Consiliu, sub supravegherea arhitectului Filippo Calendario. Dupa acea perioada, constructii noi au aparut in incinta palatului, sub ingrijirea lui Giovanni si a lui Bartolomeo Bon (tata si fiu), dintre care putem aminti Porta della Carta, intrarea principala care directioneaza vizitatorii spre curtea interioara. Dupa un incendiu major care a avut loc in 1483, curtea interioara va fi reconstruita intr-un stil renascentist de arhitectul Antonio Rizzo.
Piata San Marco este piata cea mai cunoscuta din Venetia inconjurata de cafenele si buticuri superbe. In New York fiecare turist trebuie sa mearga in Times Square, in Londra trebuie sa vada Piata Trafalgar sau Piccadilly Circus, in Paris trebuie neaparat macar sa traverseze Piata Concorde; echivalentul lor in Venetia si locul in care orice turist trebuie sa paseasca este Piata San Marco.
Procuratie Vecchie, fosta casa a procurorilor, cea mai inalta autoritate dupa Dogi. La parterul acestei cladiri se gasesc magazine si cafenele, cea mai cunoscuta fiind Caffe Quadri .