Podul Alexandru al III-lea

La Paris, se arcuiesc 34 de poduri peste Sena dar, de departe cel mai frumos este Podul Alexandru al III-lea. Leagă Esplanada Invalizilor cu Marele şi Micul Palat, iar construcţia lui a început în 1897 şi a durat 3 ani. Podul a fost proiectat să fie o cale somptuoasă de acces spre cele două Palate ce au găzduit Expoziţia Universală de la 1900, care a atras, la începutul secolului trecut, 50 de milioane de vizitatori. detailii excursii

Farmecul lui vine din faptul că are o singură deschidere de oţel peste Sena şi este foarte jos, doar 6 metri înălţime, tocmai pentru a nu obtura vederea spre bulevardul Champs Elysees şi spre Domul Invalizilor.Podul are 107 metri lungime, 40 de metri lăţime şi este frumos din orice unghi îl priveşti: fie că-l traversezi la nivelul străzii, fie că îl observi de dedesubt, din vapor.
De ce se numeşte Alexandru al III-lea?! Pentru că tocmai se semnase un tratat de alianţă între Franţa şi Rusia, al cărei ţar era Alexandru al III-lea.
Ca un simbol al prieteniei, fiul său, Nicolae al II-lea, mai târziu ultimul ţar al ruşilor, a pus piatra de temelie a podului.