Judetul Hunedoara

Hunedoara este un județ aflat în regiunea Transilvania, în România. Județul face parte din Regiunea de dezvoltare Vest iar reședința acestuia este municipiul Deva. detailii regiuni excursii
Orastioara de Sus este o comună situată în partea de Est a judeţului Hunedoara, parte la poalele Munţilor Şurianului, parte în interiorul acestora, pe axul central fiind străbătută de râul Grădiştii flancat de culmi succesive, mai înalte spre Est şi mai scunde spre Vest, dar crescând până în apropierea altitudinilor de 2.000 m a unor munţi din partea sudică a teritoriului comunei, precum Şinca, Bătrâna, Titianu Mare sau Comărnicelu.
Poate că nicăieri în judeţul Hunedoara încărcătura istorică nu este atât de pregnantă ca în municipiul Orăştie. Vechea cetate a Orăştiei, muzeul de etnografie şi bisericile monument din secolul al XIII-lea sau cetăţile dacice din munţii Orăştiei, sunt câteva din opţiunile turistului însetat de istorie.
Deva este una dintre cele mai vechi asezari din tara, cu prima atestare din 1269, insa cu descoperiri arheologice care au aratat ca teritoriul Devei a fost locuit inca din epoca pietrei slefuite.Un orasel cu putin peste 65.000 de locuitori, situat pe malul stang al Muresului, la poalele muntilor Apuseni si Poiana Rusca, care se bucura de cea mai temperata clima din intreg Ardealul.
Hunedoara este un municipiu în județul Hunedoara, Transilvania, România, format din localitățile componente Hunedoara (reședința) și Răcăștia, și din satele Boș, Groș, Hășdat și Peștișu Mare.
Teliucu Inferior este o comună în județul Hunedoara, Transilvania, România, formată din satele Cinciș-Cerna, Izvoarele, Teliucu Inferior (reședința) și Teliucu Superior. Teliucul a fost în antichitate o importantă exploatare minieră de suprafață. Atelierul daco-roman de la Teliuc aproviziona cu fier legiunea a XIII-a Gemina, din Apulum, dar și capitala provinciei, Sarmizegetusa.