Judetul Maramures

Maramureș este un județ format din teritorii ale regiunilor istorice Maramureș, Ardeal și Crișana, situat în nord-vestul României.Cea mai mare parte a teritoriului județului de azi a făcut parte mai devreme din Județul Maramureș (interbelic), respectiv din Comitatul Maramureș (antebelic).Județul Maramureș este situat în partea de nord a țării, fiind delimitat de județele Satu-Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Suceava, respectiv la nord fiind delimitat de frontiera cu Ucraina, având o suprafată de 6.215 km² (2,6% din suprafața țării) și un relief variat ca morfologie si complex din punct de vedere geologic. detailii regiuni excursii
Baia Mare este municipiul de reședintă al judetului Maramures, Transilvania, Romania.Municipiul Baia Mare este situat in partea vestică a județului Maramureș, în depresiunea cu același nume, pe cursul mijlociu al râului Săsar, la o altitudine medie de 228 m față de nivelul mării, fiind cuprins de coordonatele geografice
Dănești este o comună în județul Harghita, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.
Bârsana este o comună în județul Maramureș, Transilvania, România, formată din satele Bârsana (reședința) și Nănești.
Vișeu de Sus este un oraș în județul Maramureș, România, format din localitățile componente Vișeu de Mijloc și Vișeu de Sus (reședința). Localitatea are statutul de stațiune turistică de interes local, fiind situată în depresiunea intramontană a Țării Maramureșului.
Comuna Desesti este situata la circa 42 km de Baia Mare si la 23 km de Sighetu Marmatiei, fiind brazdata de raurile Mara si Rausor.
nima Tarii Maramuresului este cu siguranta Sighetu Marmatiei, cunoscuta local sub numele de Sighet. Orasul se afla chiar langa granita cu Ucraina, la confluenta raurilor Iza si Tisa.
Comuna Sapanta este asezata pe malul drept al Tisei in dreptul Vaii Tarasului, aproape de confluenta raurilor Sapanta si Tisa, in nordul extrem al Romaniei, in Tara Maramuresului,. Localitatea este situata la aproximativ 18 km distanta de Sighetul Marmatiei.
Sighișoara este un municipiu în județul Mureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Angofa, Aurel Vlaicu, Rora, Sighișoara (reședința), Șoromiclea, Venchi și Viilor, și din satul Hetiur. Se află în județul Mureș, Transilvania, România. Municipiul are o populație de 28. 102 locuitori (2011).