Manastirea Sfintul Ierarh Nicolae

Manastirea Condrita este o manastire ortodoxa din Republica Moldova. Aceasta are hramul Sfantului ierarh Nicolae si este situata in satul Condrita, aflat pe paraul Catargul, la 15 kilometri de gara Straseni si la 26 de kilometri de municipiul Chisinau. detailii excursii

Manastirea Condrita este o manastire ortodoxa din Republica Moldova. Aceasta are hramul Sfantului ierarh Nicolae si este situata in satul Condrita, aflat pe paraul Catargul, la 15 kilometri de gara Straseni si la 26 de kilometri de municipiul Chisinau.
Manastirea a fost ctitorita mai intai ca schit, in anul 1783, de ieromonahul Iosif, venit de la Manastirea Capriana. In anul 1918, schitul de calugari Condrita s-a separat de Manastirea Capriana, devenind manastire de sine statatoare. Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost ridicata intre anii 1895-1897.

Manastirea Condrita, avand obste de calugari, este un lacas de rugaciune inca prezent in inima Republicii Moldova. O legenda din partea locului spune ca prin aceste paduri isi avea ascunzisul un haiduc numit Condrea, de la care se si trage numele actualului loc. Nu se stie cu certitudine data primei asezari monahale.
Se stie insa, potrivit documentelor ca in anul 1783, ieromonahul Iosif, impreuna cu cativa monahi din Manastirea Capriana, au venit si s-au asezat in acest loc. Astfel a luat fiinta Schitul Condrita. Despre acestia nu s-au pastrat insa prea multe date. Documentele din acea perioada au fost luate de catre staretii de atunci si duse in Sfantul Munte Athos, la manastirile lor.
Crescand numarul vietuitorilor rugatori, in anul 1918, la 1 septembrie, Schitul Condrita s-a despartit, din punct de vedere administrativ, de Manastirea Capriana, devenind astfel Manastirea Condrita. Primul staret a fost ieromonahul Daniil Grozavu, acestuia urmandu-i arhimandritul Paisie, pana in anul 1930.
Prezenta comunismului si a ateismului nu a trecut nici pe aici fara a se face simtita. Astfel, in anul 1946, o parte dintre cladirile manastirii au fost ocupate de Scoala de Silvicultura din localitate. Scoala de silvicultura, a functionat in incinta manastirii pana in anul 1960.