Muntenegru

Muntenegru este un stat localizat în Europa de Sud-Est. Are ieșire la Marea Adriatică la Sud-Vest și se învecinează cu Croația la vest, cu Bosnia și Herțegovina la Nord-Vest, cu Serbia și Kosovo[3] la nord-est, și Albania la Sud-Est.[4] Capitala și cel mai mare oraș al țării este Podgorița, pe când Cetinje este desemnat ca Пријестоница (Priestoinița), ce înseamnă „Fosta Capitală Regală”. detailii regiuni excursii
Petrovac, Petrovac na Moru, sau Piatra Mlavi, este un oras situat pe coasta Muntenegrului, in municipalitatea Budva. Spre deosebire de orasele Budva si Sutomore, statiunea Petrovac este o destinatie mai linistita si are 600m de plaja cu nisip. La aproximativ 1.000m in larg se afla doua insule mai mici - Sf Duminica si Katich - care infrumuseteaza peisajul litoralului.
Cetinje este un oraș din Muntenegru. De asemenea, este considerat capitală istorică a Muntenegrului, în care se află și reședința oficială a președintelui muntenegrean. Conform rencesământului din 2011, orașul are o populație de 18.482 de locuitori (inclusiv suburbiile). Cetinje a fost fondat în secolul al XV-lea. În prezent este un centru cultural și religios a Bisericii Ortodoxe Sârbești, în primul rând datorită faptului că orașul adăpostește un mare număr de monumente istorice, biserici, piețe etc.
Orasul Zabljak este situat in partea de nord-vest a tarii, in inima regiunii Durmitur la 1456 m altitudine, fiind orasul aflat la cea mai mare altitudine din Balcani. Chiar in mijlocul regiunii Durmitor, Zabljak este inconjurat de 23 varfuri muntoase de peste 2200 m altitudine, cu 18 lacuri montane si canionul raului Tara, cel mai adanc din Europa.
Kotor este un oraș de coastă din Muntenegru. Este localizat în partea retrasă a golfului Kotor și are o populație de 13,510 locuitori. Vechiul port mediteranean din Kotor este înconjurat de un zid impresionant construit în timpul Republicii Veneției care reflectă influența venețiană în rândul arhitecturii. Golful Kotor (Boka Kotorska), unul dintre cele mai mari din Marea Adriatică, este numit uneori cel mai sudic fiord din Europa (deși aceasta este de fapt un canion scufundat).
Budva (alfabetul chirilic sârbesc: Будва, Budva) este un oraș de coastă din Muntenegru, având o populație în jur de 18.000 de locuitori (conform recensământului din 2011) și este centrul municipalității cu același nume. Zona de coastă, numită Budvanska Rivijera e centrul turismului muntenegrean, și este cunoscut pentru viața sa în timpul nopților, plajelor cu nisip și pentru arhitectura cu influențe mediteraneene.