Montmartre

Montmartre este o veche comună franceză, inițial aparținând de departamentul Seine. A fost anexată Parisului în 1860. Colina pe care este situat Montmartre reprezintă cel mai înalt punct al Parisului (130 de metri) ; accesul la vărful său se face fie cu furnicularul, fie pe o scară de 222 de trepte. Totuși, cea mai înaltă stradă din Paris este la Rue du Télégraphe, situată în arondismentul 20. Colina Montmartre se află în nordul capitalei. Reprezintă unu din locurile cele mai frecventate de turiști. detailii excursii

Montmartre a fost mult timp un sat din afara Parisului. La baza acestui nume stă fără îndoială Mons Martis (muntele lui Marte), pe colină găsindu-se în perioada romană un templu dedicat lui Marte, zeul razboiului. Un al doilea templu, dedicat lui Mercur, se afla de asemenea aici.
O a doua etimologie posibilă a numelui este: muntele martirului (cuvantul martir provenind din grecescul martus), întrucât această colină a reprezentat, conform legendei, un important pasaj pentru Saint Denis, prim episcop al Parisului, care ar fi supraviețuit executării sale. Unea din străzile istorice care duce la Montmartre se numește la rue des Martyrs (Strada Martirilor).