Orasul Budapesta

Budapesta este capitala Ungariei. Orașul este situat pe ambele maluri ale Dunării. În partea de est a Dunării se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafață, iar pe partea de vest se află Buda, cealaltă treime a orașului. Budapesta are cca. 1,7 milioane de locuitori (est. 1999).Cetatea Buda și zona malurilor Dunării din Budapesta au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. detailii regiuni excursii
Bazilica poartă hramul Sfântului Ștefan, primul rege și patronul spiritual al Ungariei, brațul său drept aflându-se într-o raclă din bazilică. De aceea aceasta este cea mai importantă biserică din Ungaria. Această bazilică a fost finalizată în anul 1905, după 54 de ani de la primele schițe ale arhitectului Miklós Ybl. O mare parte din această întârziere poate fi atribuită prăbușirii cupolei bazilicii în anul 1868, fapt care a dus la demolarea construcției și reconstruirea ei de la zero.
Clădirea Parlamentului Ungar este sediul Adunării Naționale a Ungariei, una dintre cele mai vechi clădiri legislative din Europa, un punct de reper notabil din Ungaria și o destinație turistică populară din Budapesta. El se află în Piața Kossuth Lajos (în maghiară Kossuth Lajos tér), pe malul stâng al Dunării. Parlamentul din Budapesta este în prezent cea mai mare clădire din Ungaria.
Podul cu Lanțuri din Budapesta, denumit oficial Podul Szechenyi în memoria omului de stat maghiar István Szechenyi, este un pod suspendat ce traversează Dunărea făcând legătura între Buda și Pesta, părțile de vest și de est ale orașului Budapesta, capitala Ungariei. Proiectat de inginerul englez William Tierney Clark, el a fost primul pod permanent construit în Budapesta peste Dunăre și a fost deschis în anul 1849.
Bastionul Pescarilor a fost proiectat și construit între 1895 și 1902, după planurile lui Frigyes Schulek. Bastionul a fost aproape distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, fiind restaurat în perioada 1947-1948 de o echipă condusă de János Schulek, fiul lui Frigyes Schulek. Cele șapte turnuri reprezintă cele șapte triburi maghiare care s-au așezat în Câmpia Panonică în 896.Numele bastionului provine de la breasla pescarilor care a fost responsabilă cu apărarea acestei porțiuni a zidurilor orașului în Evul Mediu. Aici se află o terasă de vizualizare, cu multe scări și poteci pietonale. De pe terasă și din turnuri se deschide o panoramă superbă asupra Dunării, Insulei Margareta și Pestei către est, precum și a Dealului Gellért.
Biserica Matyas mai precis Biserica Adormirea Maicii Domnului din Budavár (în maghiară Budavári Nagyboldogasszony-templom) sau Biserica Încoronării din Budavár (în maghiară Budavári Koronázó Főtemplom), este o biserică situată în Piața Sfintei Treimi din Budapesta, în fața Bastionului Pescarilor din sectorul Cetății Buda. În conformitate cu tradiția bisericii, ea a fost construită inițial în stil romanic în 1015. Clădirea actuală este realizată în stil gotic târziu în a doua jumătate a secolului al XIV-lea și a fost restaurată la sfârșitul secolului al XIX-lea. După mărime, ea a fost cea de-a doua biserică din Buda medievală și a șaptea biserică din Regatul medieval al Ungariei.
Citadela din Budapesta este o fortăreața, cunoscută sub denumirea de Citadela din Budapesta este situată în Budapesta, pe vârful dealului Gellért, pe un platou îngust, situat la altitudinea de 235 de metri (139 m față de nivelul local al Dunării), fiind astfel construcția aflată la cea mai mare altitudine din centrul Budapestei.
Bulevardul Andrassy din Budapesta face parte din categoria strazilor istorice si a fost inclus in anul 2002 in patrimoniul mondial UNESCO. Nu exista tur ghidat prin capitala Ungariei care sa nu valorifice acest muzeu in aer liber gratuit. Bulevardul Andrassy realizeaza legatura dinspre centru si parcul orasului insa este dupa cum spuneam mai mult decat o banala cale de transport.Bulevardul trasat la sfarsitul secolului al XIX-lea a avut sansa sa mosteneasca in ciuda razboielor si cutremurelor multe dintre caldirile neo-renascentiste cu fatade si interioare spectaculoase.
Localizat in varful Dealului Castelului in pitorescul District al Castelului din Buda, Palatul Regal a fost locuit intaia oara de regele Béla in secolul XIII, care, dupa invazia mongola, l-a transformat intr-o fortareata impotriva viitoarelor atacuri. In urmatorii 700 de ani a fost resedinta multor fete regale. Localizarea strategica a Budapestei, situata in inima Europei, pe ambele maluri ale Dunarii, a oferit oricui conducea orasul o pozitie defensiva si un potential control asupra vaii centrale.
Palatul din Godollo este unul dintre cele mai importante monumente ale orasului,totodata si ale Ungariei. Antal Grassalkovich este cel care s-a ocupat de constructia palatului. Un dublu U este forma pe care acest loc o are si este inconjurat de un parc foarte mare. De-a lungul timpului, in special in secolul al XVII-lea, castelul a avut parte de numeroase modificari, in specialpentru a fi marit. forma sa actuala a fost stabilita de a treia generatie din familia Grassalkovich. Atunci castelul avea aripi, iar pe linga partea rezidentiala mai avea in componenta si o biserica,un teatru si o sera.
Piaţa Milenara din Budapesta, numită în maghiară Hosok tere, este una dintre priveliştile pe care nici un vizitator al capitalei Ungariei nu ar trebui să le omită atunci când explorează Pesta, partea de est a oraşului. Pe de altă parte, a pierde din vedere Piaţa Eroilor este foarte puţin probabil, întrucât alături de Parcul Oraşului (şi de atracţiile sale interne, cum ar fi Grădina Zoologică, Castelul Vajdahunyad, Parcul Vidam, Baia Szechenyi şi Patinoarul), de Galeria de Artă a Budapestei şi de Muzeul de Arte Frumoase, aceasta formează o sit de obiective turistice destul de compact.
Statuia Libertatii din Budapesta, cunoscut anterior si ca Monumentul Eliberarii, (in maghiara Szabadsag Szobor) este un ansamblu statuar din Budapesta (Ungaria) inal?at in anul 1947 pentru a rememora eliberarea Ungariei de catre Uniunea Sovietica in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. A?ezarea sa pe Dealul Gellert l-a transformat intr-un monument emblematic al ora?ului Budapesta.
Insula Margareta este o insula pe Dunare, in orasul Budapesta. Are o suprafata de circa 0,965 km 2.
Una dintre cele mai mari atractii turistice ale Budapestei e Baia Termala Széchenyi. Sectorul Wellness este intr-o continua expansiune iar hotelurile se ridica intr-un ritm surprinzator.