Praga

Praga (în limba cehă: Praha) este capitala Republicii Cehe. Orașul este situat pe râul Vltava, în Boemia Centrală și are aproape 1,67 milioane de locuitori, în numărul cărora nu sunt luați în considerație cei aproximativ 300.000 de navetiști, care lucrează în oraș, dar nu locuiesc aici.Praga are diferite supranume, printre care Praga mater urbium ("mama orașelor"), "Orașul celor o sută de clopotnițe" sau "Orașul de aur"[1]. Din 1992, centrul istoric al Pragăi a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial. detailii regiuni excursii
Această splendidă biserică barocă a fost construită între 1704 şi 1755 de Kilián Dientzenhofer, fiind una dintre cele mai frumoase biserici baroce din Europa. Construcţia a fost finalizată în 1735, însă în 1781 Împăratul Iosif al II-lea a ordonat închiderea mânăstirilor, iar decoraţiunile au fost îndepărtate.
Castelul Konopiste este situat la 45 de kilometri de Praga si este cunoscut ca fiind ultima resedinta a arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei, inainte ca acesta sa fie asasinat la Saraevo, fapt ce a aprins scanteia primului razboi mondial. Glontele fatal este expus in cadrul muzeului din castel
Catedrala Sfântul Vitus din Praga este un monument istoric și de arhitectură situat în Cetatea Praga, necropolă regală și imperială, catedrală a Arhiepiscopiei de Praga. Construcția actuală, în stil gotic, a început în anul 1344 la inițiativa împăratului Carol al IV-lea, pe locul unei bazilici romanice cu trei nave, ale cărei ziduri au fost parțial integrate în noua clădire, precum absida de sud, cu mormântul sfântului Venceslau (în cehă Václav).
Cetatea din Praga (în cehă Pražský hrad, în germană Prager Burg) este una din cele mai renumite incinte fortificate din lume, situată în Praga. În evul mediu a fost reședința regilor Boemiei și împăraților romano-germani. În prezent servește drept sediu al președenției Republicii Cehe. Ansamblul cetății este alcătuit din mai multe ziduri de incintă, castele, curți interioare ș.a.m.d., toate grupate în jurul Catedralei Sf. Vitus, fosta necropolă regală și imperială.
Este un obiectiv turistic important in Praga, situat in partea istorica a orasului. Pe langa arhitectura foarte frumoasa si tezaurul de obiecte religioase, aceasta manastire are si o poveste deosebita.Sub numele de “Manastirea Loreta” vom descoperi, de fapt, un complex arhitectural din secolul al XVII-lea, construit in stil baroc. La origine, a existat capela din marmura ce reproduce fidel casa Sfintei Fecioare, casa aflata acum la Loreto, langa Ancona, in Italia. Acestei capele i s-au adaugat de-a lungul timpului alte constructii si terenuri. Se spune ca pentru construirea capelei de la Praga, a fost adusa o grinda si cateva caramizi chiar de la casa din Loreto.
Jan Hus (1369 -1415) teolog reformator ceh, născut la Husinec, Boemia, ars pe rug pentru ideile sale anti-papale. Jan Hus care a contribuit la dezvoltarea limbii literare cehe prin scrierile sale.
Podul Carol (“Karlův most”) este un faimos pod istoric ce traverseaza raul Vltava din Praga. Celebrul pod dateaza din secolele 14 – 15, fiind ridicat la initiativa regelui Carol al 4-lea. Podul Carol a fost cea mai importanta legatura “terestra” intre Castelul Praga si Orasul Vechi al Pragai, ceea ce a transformat capitala ceha intr-o importanta ruta comerciala intre Europa de Vest si cea de Est. Initial, acest faimos pod a fost numit “Podul de piatra” si apoi “Podul Praga”. Astazi, Podul Carol este un pod pietonal, care, in timpul noptii, este pustiu, dar in timpul zilei se transforma intr-un adevarat furnicar, intr-o locatie aglomerata, plina de pictori, chioscuri si numerosi turisti ce traverseaza podul.
Primaria "orasului vechi" din Praga este listata in panoplia monumentelor culturale nationale din Cehia, ca parte a Stare Mesto (Orasul Vechi) din lista UNESCO. Incepand cu fondarea sa in 1338, Primaria din Praga a devenit centrul autoritatilor orasului, suferind numeroase modificari arhitecturale pe toata perioada existentei sale.
Muzeul National din Praga are denumirea in limba ceha Narodni muzeum- vorbim defapt despre o asociatie de muzee diverse,care stringe aproximativ 14 milioane de exponate din diverse domenii cum ar fi: istoria naturala, arta, muzica si literatura, localizate in zeci de cladiri.
Opera de Stat este cea mai veche institutie culturala din Praga, iar faima i se datoreaza in primul rind faptului ca in acest loc Mozart si-a dirijat premiera operei Don Giovanni.
Teatrul National (Narodni divadlo) este o cladirea impresionanta neo-renascentista construita intre anii 1868 si 1881 cu banii donati de cetatenii cehi. Sta mandru pe malul raului Vltava, acoperisul sau auriu stralucind in razele soarelui in zilele insorite. Teatrul si-a deschis portile pe 18 noiembrie 1883 o data cu lansarea operei Libuse de Smetana ce reprezinta devotamentul si uniunea poporului ceh.
Castelul din Praga (in ceha Prazsky hrad, in germana Prager Burg) este un complex fortificat de cladiri din Praga (Republica Ceha), ce dateaza din secolul al IX-lea. Castelul a fost un sediu al puterii, aici aflandu-se resedinta regilor Boemiei, imparatilor Sfantul Imperiu Roman si presedintilor Cehoslovaciei, iar in prezent se afla resedinta oficiala a presedintelui Republicii Cehe.
Karlovy Vary este cea mai veche si cea mai importanta statiune balneara din Boemia de Vest, se afla la 360 - 390 metri deasupra nivelului marii, si este pozitionata la confluenta raului cu apa termala Tepla si al raului Ohre, considerat al treilea rau din Republica Ceha fiind totodata si un important afluent al Elbei.
Praga este unul dintre orasele europene preferate pentru vacanta de iarna si mai ales pentru impresionantele piete de Craciun care se deschid la sfarsitul lunii noiembrie si functioneaza pana de revelion.
Bazilica Sf.Gheorghe este cea mai veche cladire religioasa pastrata din Praga si este evident un loc de imoprtanta majora din mai multe motive. Biserica dateaza din anul 920, cind a fost fondata de Ducele de Boemia Vratislav, iar ramasitele primei martire a Boemiei-Duces Ludmilla.
Palatul Regal Vechi a fost folosit ca sediul printilor de Boemia. Palatul a fost construit in secolul IX-lea si de atunci a fost schimbat in mod semnificativ e catre marii imparati SobeslaV, Carol si Vladislav Jagiello.
Clementinum (in ceha Klementinum) este un complex de cladiri istorice din Praga. Pana de curand, complexul a gazduit Bibliotecile Nationala, Universitara si Tehnica, in timp ce Biblioteca Orasului se afla in apropiere, pe Marianske Namesti.
In Centrul Vechi toate cladirile sunt din secolul XIX-lea. Multe biserici si palate au fost ridicate in ideea de a reprezenta un agregat arhitectural artistic si spiritual deosebit.
Ceasul astronomic din Praga (in ceha Prazsky orloj) este un ceas astronomic medieval care se gaseste in Praga, capitala Cehiei, in piata din Centrul Vechi al orasului. Ceasul este situat pe zidul sudic al primariei.
Biserica Doamnei noastre din Praga este unul dintre cele mai proeminente simboluri ale stilului gotic din oras. Ca multe alte monumente ale orasului, aceasta biserica are o istorie lunga si plina de evenimente.
Karolinum (. Ceh Karolinum, initial latina Collegium Carolinum.) - Un complex de cladiri care constituie nucleul medieval al Universitatii Charles din Praga (Stare Mesto), a aparut in secolul al XIV-lea.
Piata Vaclav, (scris pe scurtatura),Piata Sf. Wenceslav este un alt loc unde cehii vin sa-si manifeste bucuriile sau supararile, sa sarbatoreasca sau sa se revolte, fiind locul demonstratiilor politice de tot felul.
Casa Dansatoare se remarca usor printre cladirile in stil Neo-Baroc, Neo-Gotic si Art Nouveau pentru care Praga este recunoscuta.