Cehia

Cehia (în cehă Česko, [ˈtʃɛskɔ]), oficial Republica Cehă (în cehă Česká republika, pronunțat [ˈtʃɛskaː ˈrɛpuˌblɪka] ( ascultă)) este o țară fără ieșire la mare, aflată în Europa Centrală. Ea se învecinează cu Polonia la nord, cu Germania la vest, cu Austria la sud și cu Slovacia la est. Capitala sa și cel mai mare oraș, având 1,3 milioane de locuitori, este Praga. Este o democrație reprezentativă parlamentară și pluralistă, membră a Uniunii Europene, a NATO, a OECD, a OSCE, a Consiliului Europei și a Grupului de la Visegrád. detailii regiuni excursii
Boemia (Čechy în cehă; Böhmen în germană) este o regiune în centrul Europei, în Republica Cehă. Ocupă jumătatea vestică a țării având o suprafață de 52.750 km² o populație de aproximativ 6.25 milioane de locuitori. La nord și vest se învecinează cu Germania, la sud cu Austria, în nord-est cu Polonia iar în sud-est cu regiunea Moravia.
Muzeul National din Praga are denumirea in limba ceha Narodni muzeum- vorbim defapt despre o asociatie de muzee diverse,care stringe aproximativ 14 milioane de exponate din diverse domenii cum ar fi: istoria naturala, arta, muzica si literatura, localizate in zeci de cladiri.
Opera de Stat este cea mai veche institutie culturala din Praga, iar faima i se datoreaza in primul rind faptului ca in acest loc Mozart si-a dirijat premiera operei Don Giovanni.
Teatrul National (Narodni divadlo) este o cladirea impresionanta neo-renascentista construita intre anii 1868 si 1881 cu banii donati de cetatenii cehi. Sta mandru pe malul raului Vltava, acoperisul sau auriu stralucind in razele soarelui in zilele insorite. Teatrul si-a deschis portile pe 18 noiembrie 1883 o data cu lansarea operei Libuse de Smetana ce reprezinta devotamentul si uniunea poporului ceh.