Orasul Viena

Viena este capitala Austriei. Orașul este situat în extremitatea răsăriteană a acestei republici federale, în landul (regiunea autonomă) Viena, și este traversat de Dunăre. Regiunea autonomă Viena este, cu cei aproape două milioane de locuitori ai săi, ce reprezintă un sfert din populația totală a Austriei, al zecelea oraș ca mărime din cadrul Uniunii Europene. detailii regiuni excursii
Domul Sfântul Ștefan din Viena (în germană Wiener Stephansdom) este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Viena, un simbol al orașului și loc al multor evenimente importante din istoria Austriei. Îl are ca patron pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin. Alegerea acestui patron are de-a face cu faptul că până la înființarea Episcopiei Vienei (în anul 1469), orașul a aparținut canonic de Episcopia de Passau, a cărei catedrală are de asemenea hramul Sf. Ștefan, întâiul martir.
Opera de Stat din Viena (în germană Wiener Staatsoper), localizată în Viena, Austria, este una din cele mai importante case de operă și companii de operă din lume. Înființată la mijlocul secolului al XIX-lea sub numele de Wiener Hofoper, a fost redenumită în 1920 Wiener Staatsoper, numele care i-a adus consacrarea internațională și pe care l-a păstrat până astăzi.
Clădirea Parlamentului austriac (în germană Parlament sau Hohes Haus), sediu al celor două camere ale Adunării Federale, a fost construită în Viena de Theophil Hansen, care s-a inspirat din arhitectura greacă în timpul unei lungi șederi la Atena, care i-a devenit familiară, pentru a proiecta această imensă clădire neoclasică cunoscută și sub numele de palatul Epstein. Ea a fost construită pe Ringstrasse în perioada 1874-1884 pentru a găzdui ședințele Reichsrat-ului, consiliul imperial compus din reprezentanți ai diferitelor state aflate sub suveranitatea directă a Habsburgilor.
Maria Terezia a Austriei (la naștere: Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich) , cunoscută și ca Maria Theresia, (în latină Maria Theresia Augusta, în germană Maria Theresia, în maghiară Mária Terézia), (n. 13 mai 1717, Viena - d. 29 noiembrie 1780, Viena), din Casa de Habsburg, a fost conducătoarea Țărilor Ereditare Austriece între anii 1740-1780, fiica lui Carol al VI-lea împărat romano-german (1685–1740), soția împăratului Francisc Ștefan și mama împăraților Iosif al II-lea și Leopold al II-lea.
Palatul Schonbrunn (în germană Schloss Schonbrunn) este o fostă reședință imperială de vară în stil rococo și cu 1441 de camere, aflată în prezent în Viena, Austria. Fiind unul dintre cele mai importante monumente culturale din țară, el a fost începând cu anii 1960 una dintre cele mai importante obiective turistice din Viena. Palatul și grădinile ilustrează gusturile, interesele și aspirațiile monarhilor din familia Habsburg.Palatul se află la vest de centrul orașului Viena, în cartierul Hietzing. Până în 1642 se numea "Katterburg".
Roata Mare este deschisa publicului tot timpul anului si se numara printre cele mai vizitate obiective turistice ale metropolei dunarene. In 2008 a fost amenajata noua "Piata a Rotii Mari". Acum, aceasta zona de intrare in parcul Prater ofera vizitatorului o imagine nostalgica, care aminteste de Prater-ul anului 1900.
Zestrea arhitecturala a Vienei s-a imbogatit, din anul 1979, cu o noua bijuterie: este vorba despre “ONU-City”, denumirea oficiala pentru Centrul International din Viena (“Vienna International Centre” - VIC). Se pare ca aceasta constructie din Viena, Austria e o mandrie a fiecarui vienez si a fiecarui austriac, caci complexul de cladiri inaltat aici, timp de sase ani, i-a adus orasului nu numai un plus de frumusete urbana si de inedit arhitectural, ci si un prestigiu international. Viena a devenit cel de-al doilea sediu al ONU in Europa si al treilea din lume
Puteti sa va bucurati mai mult de privelistea oferita, savurand o bere austriaca la restaurantul din turn. Foarte interesant la acest restaurant este faptul ca se roteste usor, astfel incat veti putea admira de sus fiecare loc al orasului, fara sa va ridicati de pe scaun (si beti bere in acelasi timp) Exista, de fapt 2 restaurante, situate la 170 si respectiv 160 metri. Cel mai de sus este “Donauwalzer”, un restaurant mai select, iar cel de jos este cafeneaua “Panorama”.
Ringstrasse este un drum circular ce încadrează districtul Innere Stadt din Viena, Austria și este una dintre principalele sale artere de circulație. El este tipic pentru stilul istoric numit Ringstrabenstil stilul Ringstrabe din anii 1860-1890.Strada a fost construită pentru a înlocui zidurile orașului, care au fost construite în timpul secolului al XIII-lea și consolidate ca urmare a primului asediu turcesc din 1529.
Primăria din Viena este o clădire din Viena, care servește ca sediu al primarului și al consiliului orășenesc al capitalei Austriei. Primăria servește și ca sediu al guvernatorului și al Adunării landului Viena, stat al sistemului federal austriac. Clădirea primăriei a fost proiectată în stil gotic de Friedrich von Schmidt, fiind construită între anii 1872 și 1883. În vârful turnului central se află Rathausmann, unul dintre simbolurile Vienei. În fața primăriei se întinde un parc mare denumit Rathauspark. Primăria găzduiește, de asemenea, și restaurantul istoric Wiener Rathauskeller. Restaurantul tradițional este format din mai multe săli în stil baroc, care oferă mâncăruri tradiționale vieneze cu ocazia diferitelor festivități.
Universitatea din Viena (în germană Universität Wien, în latină Universitas Vindobonensis alias Alma mater Rudolphina) este o universitate fondată în anul 1365 de arhiducele Rudolf al IV-lea din dinastia de Habsburg. În ordinea vechimii este a doua universitate din spațiul de Sfântului Imperiu Roman, după Universitatea Carolină din Praga, fondată în 1348 de împăratul Carol al IV-lea din dinastia de Luxemburg.Clădirea principală este opera arhitectului Heinrich von Ferstel (1883).
Teatrul National din Viena, a fost construit intre anii 1874 si 1878 de catre arhitectii Karl Hasenauer si Gottfried Semper. Este unul dintre cele mai celebre teatre din lumea vorbitoare de germana. Burg-ul asa cum il numesc vienezii nu a fost niciodata un simplu teatru ci mai degraba un loc sfant in care au avut loc dezbateri incinse despre rolul artei si al culturii in societate.De-a lungul anilor pe scena teatrului au evoluat actori celebri dar si in zilele noastre au loc aici o multitudine de spectacole de teatru, concerte si alte evenimente speciale. Burgtheater a fost infiintat de catre Maria Tereza dar isi avea sediul in alta cladire. La Burgtheater au avut premierele doua dintre opere lui Mozart.
Palatul Hofburg din Viena a fost reședința oficială între 1480 și 1580, respectiv 1620 - 1806, a suveranilor Sfântului Imperiu Roman, care au provenit, cu excepția lui Carol al VII-lea de Wittelsbach, din dinastia de Habsburg. Din 1804 și până în 1918 a fost reședința împăraților nou-creatului Imperiu Austriac, care au provenit fără excepție din Casa de Habsburg. În prezent este reședința Președinției Federale a Austriei.
Hofburg a fost reşedinţa suveranilor Austriei timp de 6 secole. În decursul timpului s-a dezvoltat într-una din cele mai importante centre ale istoriei europene. De aici Habsburgii au domnit din sec.XIII, la început ca şi conducători ai ţinuturilor Austriece, din 1452 ca împăraţi ai Sfântului Imperiu Roman şi în cele din urmă ca împăraţi ai Austriei din 1806 şi până la căderea monarhiei în 1918. La început a fost un castel medieval fortificat datând din sec.XIII care a fost extins de către fiecare împărat, ajungând să semene cu un adevărat "oraş în oraş". Complexul care se întinde pe mai mult de 240.000 m² constă din 18 aripi, 19 curţi şi 2.600 de camere în care aproape 5.000 de oameni trăiesc şi muncesc azi.
Muzeul de Istorie a Artei (în germană Kunsthistorisches Museum) din Viena a fost înființat la scurt timp după campaniile militare conduse de Napoleon în Europa. Dinastia Habsburgilor este îngrijorată de soarta patrimoniului artistic al familiei, mai ales pentru comoara imensă a Sfântului Imperiu Roman și Ordinului Lânii de Aur.
Shopping City Sud, sau prescurtat SCS este un complex de magazine situat in afara orasului la aproximativ 10 km. Aici puteti gasi peste 350 de magazine si aproape orice ati putea cauta sa cumparati. Pentru a ajunge la SCS, puteti luat autobuzul IKEA care pleaca din fata Operei de Stat din Viena sau trenul.
Pe autostrada care face legatura dintre Viena si Budapesta se gaseste un complex de magazine extrem de cunoscut Designer Outlet Parndorf. Exista autobuze din Viena care aduc cumparatorii pana aici dar acestea merg numai in weekend. In restul saptamanii daca doriti sa va faceti cumparaturile la Parndorf trebuie sa mergeti cu masina personala. In Designer Outlet Parndorf veti gasi peste 150 de magazine care ofera peste 600 de marci.
Muzeul de arte frumoase este una dintre cele mai importante cladiri construite in secolul XIX-lea. Structura este una unica, realizata la ordinile imparatului Franz Joseph.
Istoria pietelor de Craciun de la Viena este foarte vasta si incepe acum mai bine de 700 de ani. Desi cea mai renumita piata de Craciun din Viena este cea din fata Primariei, in oras sunt instalate casute ca de poveste in peste 10 locatii, inclusiv la Palatul Schoenbrunn. Christkindlmarkt sau Piata de Craciun se desfasoara in fiecare an intre 15 noiembrie si 24 decembrie.
Ceasul astronomic din Praga (în cehă Pražský orloj) este un ceas astronomic medieval care se găsește în Praga, capitala Cehiei, în piața din Centrul Vechi al orașului. Ceasul este situat pe zidul sudic al primăriei. Monumentul exercită o puternică atracție asupra turiștilor, acest lucru datorându-se faptului că de fiecare dată când sunt anunțate orele are loc un adevărat spectacol animat care atrage ca un magnet toți turiștii aflați în apropiere, aceștia neîncetând niciun moment să filmeze sau să fotografieze spectacolul oferit zilnic timp de 12 ore de bătrânul orologiu.
Biserica Votiva din Viena (in germana Votivkirche) este o biserica neogotica din centrul Vienei, situata in imediata vecinatate a Universitatii din Viena. Dupa arhitectura acestei biserici au fost realizate proiectele pentru Biserica Preasfanta Inima a lui Isus din Elisabetin si pentru Biserica Preasfanta Inima a lui Isus din Ditrau.