S.Cheltuitori

Cheltuitori este un sat din cadrul comunei Tohatin, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.20 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 1.99 km.Conform recensamintului din anul 2004 populatia este de 332 locuitori. Distanța directă pîna în or. Chişinău este de 9 km. Distanța directă pîna în or. Chişinău este de 9 km. detailii excursii

Găgăuzia (în găgăuză: Gagauz Yeri sau Gagauziya, cuvântul yeri înseamnă „pământ” sau „țară”; în rusă Гагаузия) este o regiune autonomă din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, un popor vorbitor al unei limbi turcice și apropiat cultural de turci, însă de confesiune creștină ortodoxă.

Ea mai este cunoscută sub numele de Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (sau UTA Găgăuzia; în găgăuză Avtonom Territorial Bölümlüü Gagauz Yeri, în rusă Автономное территориальное образование Гагаузия, transliterat Avtonomnoe territorialnoe obrazovanie Gagauzia).

Denumirea sa provine de la etnonimul „găgăuz”.
Originea exactă a găgăuzilor nu se cunoaște. Există mai multe ipoteze. De exemplu, că ar fi la origine turci selgiucizi stabiliți în Dobrogea, împreună cu pecenegii, uzii (tot de la numele Oğuz) și cumanii (kıpçak, kîpceak), poporul care l-a urmat în Anatolia pe sultanul Izzeddin Keykavus II (1236-1276). Mai exact, un clan de turci oguzi emigrat în Balcani în timpul conflictelor intertribale cu alți turci. Acest clan turc oguz s-a convertit la creștinismul ortodox după ce s-a stabilit în Balcanii de Est (în Bulgaria), populația respectivă fiind denumită turci găgăuzi. Un grup mare de găgăuzi a părăsit mai târziu Bulgaria și s-a stabilit în sudul Basarabiei împreună cu un contingent de etnici bulgari.

Economia Găgăuziei se bazează pe agricultură, viticultură și creșterea vitelor.

Principala ramură economică este agricultura, în special viticultura. Produsele principale de export sunt vinul, uleiul de floarea-soarelui, băuturile nealcoolice, lâna, pielea și textilele. Există douăsprezece întreprinderi vinicole care prelucrareză peste 400.000 de tone anual. Există și două fabrici de ulei, două fabrici de covoare, o fabrica de carne, precum și o fabrică de băuturi alcoolice.
Autonomia Găgăuziei este garantată de Constituția Republicii Moldova și reglementată de către Actul găgăuzilor de autonomie din 1994.
Gagauzia are 451 kilometri de drum, din care 82% pavat. Turcia i-a împrumutat Republicii Moldova 35 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți rețeaua de transport din Găgăuzia.