st.Frumoasa

Satul Frumoasa este o localitate in Raionul Călăraşi situata la latitudinea 47.3288 longitudinea 28.4027 si altitudinea de 141 metri fata de nivelul marii. Aceasta localitate este in administrarea or. Călăraşi. Conform recensamintului din anul 2004 populatia este de 660 locuitori. Distanța directă pîna în or. Călăraşi este de 13 km. Distanța directă pîna în or. Chişinău este de 60 km. detailii regiuni excursii

Așezarea a fost atestată documentar pentru prima dată la 10 mai 1807. Siliştea la început purta numele pîrîiaşului Biceag, apoi a împrumutat denumirea schitului din apropiere – Frumoasa. Denumirea veche a satului, care se mai pastreaza şi astăzi,este Biceag sau Ghiceag. Schitul şi cătunul au crescut împreună pe o moşie răzăşească, fiind menționate în acelaşi act de proprietate din 10 mai 1807.

Unul din monumentele de istorie şi cultură din zonă este mănăstirea Frumoasa. Fondată la începutul secolului XIX, ea devine un centru spiritual notoriu. Întemeierea mănăstirii Frumoasa este legată de numele a trei călugări, Serafim, Ioanichie si Macarie, veniți de la mănăstirea Neamţ şi aşezaţi în toamna anului 1804 pe locul unde astăzi se află mănăstirea Frumoasa.

Satul Frumoasa este așezat într-o zonă turistică de excepție. Localitatea este inclusă în mai multe trasee turistice cum ar fi ”Drumul vinului”, “Mănăstirile Moldovei”, “Codrii Moldovei centrale”. În acelaşi timp, în contrast cu aceste avantaje, infrastructura turistica este absolut nedezvoltată. Localitatea nu poate oferi servicii calitative de cazare și alimentare, traseele turistice locale nu sînt amenajate, iar drumurile și alte elemente de infrastructură locală sînt într-o stare precară.