st.Hoginesti

Hoginești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Hoginești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hoginești se află la distanţa de 36 km de orașul Călăraşi și la 75 km de Chișinău. Localitatea este menționată documentar în anul 1607. detailii regiuni excursii

Satul Hoginești este menționată documentar în anul 1607 cu denumirea Vovinești.
Din cele mai vechi timpuri satul Hogineşti a fost unul dintre cele mai renumite centre ceramice din ţară. Dinastia de ceramişti locali numără nu mai puţin de 10 generaţii de meşteri, care are şi un nume semnificativ ‒ Goncear.

Satul Hoginești este vestit prin tradiția ceramicii populare care se păstrează în localitate și meșterii olari care confecționează vase inedite. Ceramica aceasta este una de autor, inspirată din cultura care a existat pe teritoriul Moldovei cu 5 mii de ani în urmă.
Anual la Hoginești are loc Tîrgul olarilor care adună sute de vizitatori. Ei sînt impresionați de varietatea formelor, originalitatea vaselor și obiectelor expuse, de măiestria meșterilor. Doritorii au posibilitatea să procure piesele expuse.