Satul Cosauti

Cosăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Satul are o suprafaţă de circa 2.46 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 11.77 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cosăuţi și Iorjniţa. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 165 km de Chișinău. Satul Cosăuți a fost menționat documentar în anul 1517. detailii regiuni excursii

Satul Cosăuți a fost menționat în hrisovul din 17 ianuarie 1517 al domnitorului Bogdan al III-lea, care dăruia lui Luca Arbore, portar de Suceava, "pentru dreaptă și credincioasă slujbă, satul Soloneț, cu mori, cumpărat cu 1680 zloți tătărești de la Tatia, fiica lui Daraman, nepoata lui Căliman … și cu toți nepoții lui Căliman, din privilegiu părintelui domnului Ștefan voievod. 

De la înaintașii săi, care a schimbat acest sat cu nepoții lui Căliman, primind satele Cosăuți Tricinți și Strijacăuți, pe care le-a dat apoi sub ascultarea cetatii Soroca". Din document reiese că satul Cosăuți a ființat pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare.